Dit artikel is vandaag gratis

Heb je een nieuw huis gekocht voor de hoofdprijs, staat je eigen huis ineens langer te koop en levert dat ook nog minder op dan verwacht | Column Arno ter Hart

Arno ter Hart. Beeld: FD

Zo aan het eind van het jaar is het altijd tijd voor wat bespiegelingen op de woningmarkt én een belangrijke tip.

De compleet overspannen markt van begin dit jaar is helemaal gekanteld. Toen vielen potentiële kopers over elkaar heen en eindigden vrijwel alle verkopen in een inschrijving waarbij voorbehouden eigenlijk kansloos waren en het bod flink boven de vraagprijs moest zijn. En nu kun je een woning weer rustig bezichtigen, over de vraagprijs onderhandelen, het voorbehoud financiering opnemen en een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Dit maakt mijn werk als aankoopmakelaar ook weer een stuk leuker.

We waren gewend geraakt aan prijsstijgingen van wel 20 procent per jaar. Dat is ineens gekanteld en nu dalen de prijzen inmiddels weer. Voor wat het waard is, zijn er de eerste voorspellingen. De deskundigen gaan uit van een prijsdaling van totaal 6 procent in 2023 en 2024.

Inflatie

De markt is snel veranderd door de hogere rente en de stijgende inflatie. De rentes zijn weer licht gedaald en lijken de top te hebben bereikt. Is dit het nieuwe normaal? We waren natuurlijk verwend met een extreem lage rente, maar historisch gezien is een rente van rond de 4 procent zelfs aan de lage kant.

Ook kocht je de laatste jaren eerst een huis en zette pas daarna je eigen huis te koop. Je ziet op dit moment dat dit tot vervelende situaties leidt. Je nieuwe huis gekocht voor de hoofdprijs en je eigen huis staat ineens langer te koop en levert ook nog iets minder op dan verwacht. Nu verwacht ik niet direct dat huizen, net als tijdens de financiële crisis, flink in prijs zullen gaan dalen. Maar in deze onzekere tijden weet je het soms niet.

Jubelton

Wil je nu nog een schenking doen voor de aankoop van de woning, dan moet je heel snel zijn. De jubelton wordt in 2024 afgeschaft. In 2023 is de schenkingsvrijstelling al fors lager met 28.947 euro. Tot eind 2022 mag je nog maximaal 106.671 euro belastingvrij schenken voor de eigen woning. Aan je kind, je kleinkind of aan anderen, ook als er nu nog geen huis is. Want als je dit jaar een klein bedrag schenkt, mag je dit volgend jaar nog aanvullen tot 106.671 euro.

De regeling is ingewikkeld, daarom is het belangrijk de schenking goed vast te leggen in een schenkingsovereenkomst.

Arno ter Hart is register makelaar-taxateur o.z. bij Ter Hart Huiskoopadvies & Taxaties

Nieuws

menu