Alle bedrijven kregen steun tijdens de coronacrisis, want die zorgen voor economische groei. Maar zijn wapenfabrieken en tabakswinkels dan ook goed voor de economie? | Essay

Nu de coronacrisis bijna achter de rug lijkt, is het de vraag hoe het economisch verder moet. Bedrijven zijn in de crisis royaal en vrijwel zonder voorwaarden gesteund met overheidsgeld omdat zij voor banen, inkomen en economische groei zorgen. Die groei meten we als een toename van het bruto binnenlands product. Maar hoe ‘normaal’ is die maat om onze economische voorspoed te meten eigenlijk?

Onze manier van economische groei berekenen, is toe aan een update. Minister Blok licht het herstelpakket voor de economie toe.

Onze manier van economische groei berekenen, is toe aan een update. Minister Blok licht het herstelpakket voor de economie toe. Foto: Lex van Lieshout Fotografie

In de naoorlogse economieën van de twintigste eeuw wordt de economische welvaart gemeten aan de hand van het bruto nationaal product (BNP). Deze maat is goed beschouwd nogal eenzijdig van aard.

Nieuws

menu