Opinie: Black Friday wordt gedreven door hebberigheid van de mens

We worden morgen weer verleid om veel spullen te kopen op Black Friday. Een recordverkoop dient zich aan. Na de ramp met de MSC Zoe waren we ons even bewust van ons koopgedrag, maar dat lijkt van korte duur te zijn geweest.

Klanten brengen meubels terug bij IKEA. Het is onderdeel van de campagne Bring Back Friday, als tegenhanger van Black Friday, een dag die geassocieerd wordt met overconsumptie.

Klanten brengen meubels terug bij IKEA. Het is onderdeel van de campagne Bring Back Friday, als tegenhanger van Black Friday, een dag die geassocieerd wordt met overconsumptie. Foto: ANP

De afgelopen twintig jaar hebben er bijna twee keer zoveel natuurrampen plaatsgevonden als de twintig jaar daarvoor. Voorbeelden hiervan zijn onder andere droogte, bosbranden, stormen, aardbevingen en extreme temperaturen. Vooral het aantal overstromingen laat een sterke stijging zien. Klimaatverandering is volgens een VN-rapport grotendeels verantwoordelijk voor de toename van natuurrampen. Zelfs als alle landen hun huidige klimaatplannen uitvoeren, koersen wij aan op een opwarming van 3,2 graden aan het einde van deze eeuw.

Nieuws

menu