Opinie: Een vraaggesprekje met Het Virus

Een oude bekende tipte me dat Het Virus me wel een mini-interviewtje wilde gunnen. De eerste prik kreeg ik een paar weken geleden al. Ik nam de gok.

Het virus in gesprek met Sytze Faber.

Het virus in gesprek met Sytze Faber. Foto: Pixabay

,,Meteen de koe bij de horens pakken, hoor”, riep Het Virus joviaal, nadat ik de deur bij hem was binnen komen vallen. ,,Ik moet vandaag nog een hele serie besmettingen zetten. Hahaha.”

Dan meteen maar het diepe in. Hoe staat u ervoor in ons land?

,,Geweldig! Dit gave dichtbevolkte en dichtbebeeste landje ter wereld is voor mij een paradijs. Het overspringen van dier naar mens en omgekeerd is maar een wipje. Jammer dat jullie, zij het met lange tanden, die laatste paar honderdduizend nertsen nog snel hebben vergast. Maar goed, de collega van de vogelgriep wil desnoods wel een handje helpen. En niet te vergeten: bij jullie vijfde colonne lik ik mijn vingers af .”

Pardon?

,,Ja, dat legertje lobbyisten en politici in Den Haag. Zit aan één stuk door te kwijlen dat jullie de lockdown zat zijn, dat de rek er helemaal uit is. Beter kan ik het niet krijgen. Het is immers dé manier om de mentale weerbaarheid te ondermijnen. Ik viel helemaal in katzwijm toen ik jullie premier afgelopen week hoorde. Hij zei dat hij met elke Nederlander de afspraak had gemaakt dat hij/zij de basisregels extra goed zou naleven. Hoewel het streed met zijn eigen kabinetscriteria zouden de coronaregels daarom versoepeld kunnen worden. Voor mij een kiloknaller van een meevaller: geen Nederlander die iets van die afspraak wist. Herkiezen die Rutte, hihaho.”

Wat had hij dan moeten doen?

,,Kop omhoog, borst vooruit en rond toeteren dat ik door zijn maatregelen tweeduizend doden ben misgelopen. Maar nu speel ik de advocaat van de duivel.”

Maar ondanks uw Britse variant zijn de ic-opnames en de dodentallen toch gestabiliseerd?

,,Reken je niet rijk. Dankzij de vijfde colonne is het hek van de dam. Met de bezoekersregeling wordt de hand gelicht. Die anderhalve meter? Een beetje zon en het is hutje mutje, meneer de interviewer. En van de lui die ik besmette, gaat 30 procent niet in quarantaine, maar de straat op en de supermarkt in. Straks loopt het me nog over de schoenen! Hahaha.”

Hoe lang gaat het nog duren, denkt u?

,,Iedereen is aan het wensdromen over de terugkeer naar het oude normaal. Vergeet het. Ik heb me inmiddels genesteld in alle hoeken en gaten van de wereld. Jaarlijks zorg ik voor een handvol nieuwe mutanten, dat is voor mij een eitje. Bovendien moeten jullie de klimaatverandering hoognodig intomen. Daarmee vergeleken is mijn endemie klein bier.”

Waar loopt het volgens u op uit?

,,Het is essentieel dat jullie ethiek vrijwel een lege doos is. Een prettig persoonlijk leven krijgt een veel hogere prioriteit dan de indamming van mijn besmettingen. Jullie konden niet eens wachten met het vieren van de teugels tot, zoals in Israël, de helft van jullie is ingeënt. Of jullie democratie met haar verkiezingen uiteindelijk bestand zal zijn tegen een verwende samenleving...?”

Wat denkt u zelf?

,,Ik ben geen politicoloog. En nu moet ik hoognodig op besmettingstocht in een achtergestelde wijk met kleine behuizingen. Daar gaat het het snelst. Je tekst hoef ik vooraf niet te lezen. Dat is iets voor bange politici, die het verwendheidsmonster niet in de bek durven te kijken. Hahaha.”

Reageren? fabersyma@gmail.com

Nieuws

menu