Nederlandse regering doet voor Afghaanse helpers te weinig, en te laat. Compassie, urgentie en zelfreflectie ontbreken | Commentaar

Afghanen die Nederlandse militairen op missie in Afghanistan hebben geholpen bij hun werk, zijn in de steek gelaten door Nederland. De frustratie daarover liep dinsdag in een commissiedebat in de Tweede Kamer terecht hoog op. Parlementariërs stuitten op een houding waar formaliteit, bureaucratie en afweer hoogtij vierden en waar compassie, urgentie en zelfreflectie ontbraken.

Ria Kraa, hoofdredacteur van het Friesch Dagblad.

Ria Kraa, hoofdredacteur van het Friesch Dagblad. Beeld: FD

De regering zet ,,echt alles op alles” om Afghanen te helpen die door de taliban als verrader worden beschouwd omdat ze hebben getolkt voor Nederlandse militairen. De suggestie dat dit niet het geval zou zijn, werpt staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Veiligheid en Justitie ,,verre van zich”, zei ze dinsdagmiddag in een debat. Nu de terreurbeweging het land in een onvoorstelbaar tempo heeft veroverd, inclusief hoofdstad Kabul, is over dat ‘alles op alles zetten’ maar één conclusie mogelijk: het was te weinig en het was te laat.

Lege handen

Nieuws

menu