Dit artikel is vandaag gratis

Stijgende hypotheekrente: hetzelfde huis, maar dan met fors hogere maandlasten | Column Arno ter Hart

Arno ter Hart. Beeld: FD

De stijgende hypotheekrente betekent dat de maandlasten voor huizenkopers fors toenemen. Zal dat de huizenprijzen omlaag brengen?

Begin van deze maand kwam de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) met de nieuwste cijfers over de huizenprijzen. De gemiddelde huizenprijs in Fryslân lagen het eerste kwartaal weliswaar 14 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2021, maar de prijs lag 1 procent lager dan het vierde kwartaal van vorig jaar. De NVM sprak van een koel briesje in een oververhitte woningmarkt.

Is dit het kantelpunt of een tijdelijk dipje? Het aanbod blijft natuurlijk nog steeds onverminderd laag, maar het vertrouwen van woningzoekers in de woningmarkt blijft hoog. Er is echter wel iets veranderd ten opzichte van begin dit jaar. De inflatie gaat door het dak, mede door de fors gestegen energieprijzen. Dus er blijft elke maand al minder geld over onder de streep.

Gestegen hypotheekrente

Daar bovenop komt ook nog eens de gestegen hypotheekrente. Die ligt inmiddels ruim een procent hoger dan begin van dit jaar. Dat heeft twee nadelen. Door de gestegen rente is je maximale hypotheek circa 10.000 euro lager. Daarnaast nemen de maandlasten fors toe. Op een hypotheek van 300.000 euro betekent dat 3000 euro extra rentelasten op jaarbasis. Natuurlijk gaat daar de renteaftrek nog vanaf, maar dit betekent dat je toch ruim 150 euro per maand meer kwijt bent voor hetzelfde huis. Samen met alle andere gestegen kosten is dat nogal wat en dat is niet voor iedereen haalbaar.

Wie een paar maand geleden een gesprek heeft gehad met de hypotheekadviseur doet er goed aan om weer even een update te krijgen naar de huidige omstandigheden. Anders kan het achteraf wel eens vies tegenvallen. Natuurlijk valt er nog wel wat te doen om de hypotheeklasten te verlagen. Je kunt kiezen voor een kortere rentevaste periode. Nu wordt vaak gekozen voor een rentevaste periode van twintig jaar. Terwijl dat tot twee jaar geleden nog vaak tien jaar was. Dat scheelt al snel 0,4 procent aan rente. Uiteraard brengt dat natuurlijk wel risico’s met zich mee op de lange termijn. De rente is historisch gezien nog steeds erg laag, dus na afloop van de tien jaar bestaat het risico dat de rente fors hoger is.

Einde aan de sterke prijsstijgingen

Een nadeel is natuurlijk dat hetzelfde huis nu flink hogere maandlasten betekent. Maar zoals Cruijff al zei: „Elk nadeel heb zijn voordeel”. Het voordeel is dat hiermee misschien een einde komt aan de sterke prijsstijgingen. Maar dat moet nog blijken.

Op dit moment zie ik zelf dat bij een woning die bij inschrijving wordt verkocht de meeste biedingen vaak redelijk bij elkaar in de buurt zitten, maar dat er nog altijd één bod met kop een schouders bovenuit steekt. Het aanbod blijft echter beperkt dus er zullen nog steeds veel belangstellenden zijn voor dezelfde woning. De kans om je droomwoning te bemachtigen blijft daarmee helaas nog steeds klein.

Arno ter Hart is register makelaar- taxateur o.z. bij Ter Hart Huiskoopadvies & Taxaties

Nieuws

menu