Twee krars, twee keyboards, twee drumcomputers en vier zangers | Column Jan Pier Brands

Op het moment van schrijven zit ik backstage op Oerol. Niet omdat ik zelf ga optreden, maar omdat ik vandaag chauffeur ben van de Eri Band, een band van acht jonge mannen die als vluchteling uit Eritrea naar Rotterdam zijn gekomen en die op Oerol hun eerste optreden voor niet-Eritreeërs hebben.

Janpier Brands is voormalig directeur van Neushoorn in Leeuwarden en nu algemeen directeur van kunststichting WORM in Rotterdam.

Janpier Brands is voormalig directeur van Neushoorn in Leeuwarden en nu algemeen directeur van kunststichting WORM in Rotterdam. Foto: FD

Sinds een jaar oefent de band bij ons in WORM. Dat kwam zo: Stichting Mano, een organisatie die onder andere statushouders helpt met taallessen, sollicitatietrainingen en andere steun, vroeg ons om ruimte om activiteiten te kunnen organiseren waar anderhalve meter afstand kon worden gehandhaafd. Ik raakte met Rahel, één van Mano’s medewerkers, aan de praat. Zij is Eritrese, en ik vertelde haar over de tijd dat ik elke dag van Drachtstercompagnie naar Drachten fietste om de bus te nemen. Mijn route kwam langs het asielzoekerscentrum. Met mooi weer zaten altijd een groepje oogverblindend jonge mensen buiten in het gras. Uit hun gettoblaster klonk dan geweldige Eritrese popmuziek. Ik raakte met hen aan de praat en zij vertelden me alles over die muziek, over hun land en hun toekomstdromen.

Nieuws

menu