Universiteiten zijn geen diplomafabrieken. Voor Campus Fryslân zal betrokkenheid vanuit de Friese en Noord-Nederlandse samenleving van doorslaggevend belang zijn | Opinie

Weldra zal een nieuwe lichting worden opgenomen in het studentenleven. Eerstejaarsstudenten zullen zich verbinden aan nieuwe vrienden, verenigingen en studies. Steden als Leeuwarden verwelkomen de jongeren maar al te graag. Het bevestigt hun zelfgewilde imago als een dynamische plek met vernieuwingskracht. Totdat het najaar valt zal de spanning in de lucht nog wel aanhouden.

De hoogleraren van Campus Fryslân schrijden van het Beursgebouw naar de Grote Kerk.

De hoogleraren van Campus Fryslân schrijden van het Beursgebouw naar de Grote Kerk. Foto: Hoge Noorden/Jaap Schaaf

Wat moeten en kunnen we verwachten van het universitaire leven? Deze vraag vraagt zowel een vooruitblik als een terugblik. Voor die terugblik kunnen we te rade gaan bij het onlangs verschenen derde deel van Universiteit van het Noorden. Vier eeuwen academisch leven in Groningen . Hierin beschrijft historicus Klaas van Berkel de naoorlogse ontwikkelingen van de Rijksuniversiteit Groningen. De rode draad blijkt al uit de ondertitel: ‘de zakelijke universiteit’. Vanaf 1945 is de grote ontwikkelgang die van een onstuimige groei die gemanaged moet worden.

Van klein naar groot, van persoonlijk naar afstandelijk

Nieuws

menu