Als de boeren van BBB niet snel ombouwen, dan kunnen de burgers van BBB hun huizen, festivals, vliegreisjes en goedkope spullen wel vergeten | Column Ingrid van de Vegte

Ingrid van de Vegte.

Ingrid van de Vegte. Beeld: FD

In hoeverre zijn de Franse demonstraties tegen de hogere pensioenleeftijd te vergelijken met de protesten tegen stikstof- en klimaatbeleid en de winst van BBB bij ons? Het gaat in beide gevallen om niet gehoord voelen, afstand tot de autoriteiten die als elitair worden afgeschilderd en, bovenal, niet veranderingen accepteren die op de korte termijn pijn kunnen doen.

Het is druk in de Franse steden, felle en soms grote demonstraties tegen de pensioenvoorstellen van de regering. In plaats van met pensioen gaan met 62 kunnen de Fransen - geleidelijk aan - straks pas met 64 jaar met pensioen. Dat dit voor ons allemaal heel logisch klinkt en 64 nog steeds luxueus is en niet in verhouding staat met de levensverwachting, doet er even niet toe. Het is voor de Fransen een grote verandering, een recht dat ze verliezen, de staat die minder voor ze gaat zorgen. De tegenstanders laten zich gelden, staken en blokkeren geheel in de traditie van het land. Ze verwijten regering en president ver af te staan van wat de burgers beroert.