Deze winter hebben we nog mazzel gehad, maar dat kan zo anders zijn: we zijn volledig verdwaald op onze eigen gasrotonde | Column Sybrand Frietema de Vries

Dat veel Nederlandse overheden zich inlieten met Gazprom was een gevolg van een door de rijksoverheid ingezette koers. Verblind door marktwerking kreeg Gazprom de sleutel van onze leveringszekerheid en zeggenschap over de reserves.

Sybrand Frietema de Vries.

Sybrand Frietema de Vries. Beeld: FD

Gazprom is het grootste aardgasbedrijf ter wereld en heeft vestigingen door heel Europa. Dit Russische staatsbedrijf is nu in het nieuws omdat het beschouwd wordt als geopolitiek instrument van dictator Vladimir Poetin. Het bedrijf kan door zijn marktkracht de economie van West-Europa veel schade berokkenen.

Dat een groot deel van de Nederlandse gemeenten, provincies en waterschappen zich inlieten met Gazprom als leverancier was een logisch gevolg van een door het rijk ingezette koers. Deze heeft, verblind door marktwerking en fossiele honger, jarenlang de geldkraan opengezet om daarna Gazprom de sleutel te geven van onze leveringszekerheid.

Hub

Nieuws

menu