Dit artikel is vandaag gratis

Verhuisplannen? Verhuis je hypotheek mee en profiteer nog van de lagere rente | Column Arno ter Hart

Arno ter Hart. Beeld: FD

De hypotheekrente stijgt. Voor starters op de woningmarkt een flinke tegenvaller. Eigen-huisbezitters met verhuisplannen hebben meer geluk. Zij kunnen hun hypotheek mee laten verhuizen.

De woningmarkt koelt af. Waar een verkoop tot voor kort meestal uitdraaide op een inschrijvingsprocedure, valt er nu in veel gevallen weer te onderhandelen. De reden is de forse stijging van de hypotheekrente. Begin dit jaar kon je nog voor 1,5 procent of minder een hypotheek afsluiten, afhankelijk van de looptijd. Nu ligt de rente al op 4,5 procent of hoger. Op een huis van drie ton scheelt dat al snel bruto 750 euro per maand, wat na belastingvoordeel toch zo’n 475 euro per maand is. Tel daar de gestegen energiekosten bij op en je woonlasten zijn fors hoger.

Dan maar even niet verhuizen? Voor starters zit er niets anders op dan deze hogere rente te betalen of maar even niet te verhuizen. Dit is zeker voor hen een flinke tegenvaller. Heb je al een eigen huis, dan heb je misschien nog geluk. Als je nu een lage rente en nog een lange rentevaste periode hebt, dan kan het interessant zijn om jouw hypotheek mee te verhuizen. Wel bekijkt de hypotheekverstrekker opnieuw je situatie en bepaalt of het haalbaar is om de hypotheek mee te nemen. Maar als je de hypotheek onder gunstige voorwaarden mee kunt nemen, dan komt die gewenste woning misschien ineens toch binnen bereik. Waarschijnlijk zal je nieuwe woning duurder zijn dan je huidige woning. Dan heb je dus een extra hypotheek nodig, maar dan krijg je alleen voor het deel dat je extra leent een hogere rente.

Lagere energierekening

Als de woning die je koopt dan ook nog eens duurzamer is en daardoor een flink lagere energierekening heeft, dan kan dit de extra rentelasten misschien wel enigszins compenseren. Hierdoor vallen de hogere maandlasten nog wel mee.

Wil je eigenlijk verhuizen, maar dacht je dat het niet meer zou lukken, ga dan het gesprek aan met je hypotheekadviseur. Misschien is er meer mogelijk dan je denkt en komt je nieuwe woning ineens wel binnen bereik. Ga je een huis kopen, let dan goed op wat je biedt. Zoals gezegd is bieden boven de vraagprijs nu eerder de uitzondering dan de regel. En een vraagprijs zegt ook niet alles, het gaat erom wat het huis waard is.

Arno ter Hart is register makelaar-taxateur o.z. bij Ter Hart Huiskoopadvies & Taxaties

Nieuws

menu