Voor Zelenski is EU-lidmaatschap de hoofdprijs | Analyse

Kern van de boodschap van Zelenski donderdag tot de Tweede Kamer was dat zijn land al deel uitmaakt van de Europese familie. Nog niet formeel als EU-lidstaat, maar daarvoor sprak hij Nederland rechtstreeks aan. ,,Dat weet jij ook, Mark Rutte”, zo bespeelde hij diens gemoed.

President Volodimir Zelenski van OekraÏne sprak donderdagmorgen via een rechtstreekse videoverbinding de leden van de Tweede Kamer toe.

President Volodimir Zelenski van OekraÏne sprak donderdagmorgen via een rechtstreekse videoverbinding de leden van de Tweede Kamer toe. Foto: ANP

Voorafgaand aan de toespraak die de Oekraïense president Volodimir Zelenski via een videoverbinding hield voor de Tweede Kamer, werd druk gespeculeerd over welke historische, nationale verwijzingen hij dit maal zou gebruiken. Zelenski heeft de afgelopen maand al redes gehouden voor de parlementen van onder meer de Verenigde Staten, Italië, Frankrijk, Denemarken, Israël, Duitsland en het Europese Parlement. Nederland was de vijftiende in de rij en ook dit keer kwam hij met referenties naar de nationale geschiedenis.

Nieuws

menu