Voor de Palestijnen waren de Oslo-akkoorden noodlottig - een balans van 75 jaar Israël

Op 14 mei wordt de staat Israël 75 jaar. Vandaag is Israël een koploper in hightech-sectoren als geneeskunde, cyberbeveiliging en -spionage, en al sinds 1966 is het een kernmacht. De grote zionistische droom van een eigen Joodse soevereine natiestaat is werkelijkheid geworden. Miljoenen Joden in en buiten Israël delen die droom en ontlenen er hun identiteit en hun nationaliteitsgevoel aan.

Het universele profiel van Jeruzalem wordt bedreigd (met een afstandsfoto van Jeruzalem en de Tempelberg, genomen vanaf de Olijfberg).

Het universele profiel van Jeruzalem wordt bedreigd (met een afstandsfoto van Jeruzalem en de Tempelberg, genomen vanaf de Olijfberg). Foto: Geert Vervaele

Het is nog maar de vraag hoe lang die droom nog standhoudt voor hij een nachtmerrie wordt. Sinds de zesde regering van Benjamin Netanyahu op 28 december 2022 de eed aflegde, drukken diens Likoedpartij, drie extreemrechtse religieus-zionistische en twee ultraorthodoxe partijen in ijltempo hun politieke agenda door. Hun hervormingsplannen voor justitie leidden tot een schokgolf. Honderdduizenden Joodse Israeli’s protesteren sindsdien tegen de afbraak van hun geliefde democratische rechtsstaat.