Dit artikel is vandaag gratis

Verslag doen van dit WK blijft een dagelijkse spagaat, ook voor de reactie van het 'Friesch Dagblad' | Van de hoofdredactie

Arbeiders lopen langs een banner van FIFA World Cup in Doha. Foto: AFP

Ongemak is een van de meest gebruikte woorden in de aanloop naar het WK dat morgen begint in oliestaat Qatar. De meeste liefhebbers kijken toch. En de meeste media doen verslag – ook deze krant. Zoekend en tastend.

Het is helemaal niet verkeerd dat dit WK voetbal wordt gehouden in Qatar, zei Hard Gras -auteur Erwin van de Pol afgelopen week. De emir had het vast gezien als kans om zijn staat met pracht en praal aan de wereld te tonen, maar in plaats daarvan kreeg hij eindeloos veel negatieve publiciteit over de politiek-maatschappelijke misstanden in zijn land. Qatar wordt nu direct geassocieerd met verderfelijk bestuur en kom van dat imago nog maar eens af.

Maar dat maakt de keuze van wereldvoetbalbond Fifa niet minder een misslag. Zelden lag de ongelukkige keuze van de wereldvoetbalbond er zo dik bovenop. Corruptie en zelfverrijking leidden tot wegwuiven van de bezwaren. Dat dit een land is zonder voetbaltraditie, zodat een complete infrastructuur van stadions, hotels, wegen uit de grond moest worden gestampt.

Een land dat bloeit ten koste van rechteloze arbeidsmigranten die worden uitgebuit en mishandeld. Niet alleen de stadionbouwers, maar bijvoorbeeld ook de duizenden huishoudelijke hulpen die zonder paspoort opgesloten zitten in huizen en als slaaf worden misbruikt.

Een land dat vrouwen en christenen onderdrukt en celstraf heeft gezet op homoseksualiteit. Een land dat zo heet is dat bouwwerkzaamheden levensgevaarlijk zijn en dat opschuiven van het toernooi van zomer naar de late herfst onvermijdelijk maakte – midden in competitietijd.

Protesten zijn er gelukkig uitbundig. Sponsors die hun logo laten vervagen op spelersshirts, teams die statements afgeven of met arbeidsmigranten in gesprek gaan, regeringen die wegblijven of een sobere delegatie sturen. Steden en horecagelegenheden die afzien van publieksfeesten met grote beeldschermen, supermarkten die geen WK-acties houden.

De media hebben haast zonder uitzondering besloten verslag te doen, zo veel mogelijk ook over wat zich buiten de stadions afspeelt. Dat doet ook het Friesch Dagblad . We schrijven sober en evalueren dagelijks. In de wetenschap dat het voor sommige lezers te veel zal zijn en voor andere niet genoeg. Het blijft een bedrukkende spagaat. Dit onderlinge treffen van de beste spelers ter wereld blijft voor voetballiefhebbers een feest voor het oog én de context is voor iedereen een steen op de maag.

We doen het in de hoop en verwachting dat de discussie die nu is aangewakkerd gaande zal blijven. Niet alleen tijdens dit toernooi en niet alleen over dit land. Maar ook erna.

Over keuzes waar voetbalbonden straks voor staan. Over de gronden waarop die keuzes worden gebaseerd. Over de financiering van voetbalclubs – in toenemende mate bezit van oligarchen en sjeiks. Over andere landen waar vervolging en onderdrukking dagelijkse praktijk zijn – en waarin we ongemoeid ons geld verdienen en onze vakanties spenderen. We hopen dat u ons kritisch volgt en ontvangen graag uw commentaar.

Hoofdredactie@frieschdagblad.nl

Nieuws

menu