Weer was er een politiemoord in de Verenigde Staten: Waarom blijven dit soort vreselijke gebeurtenissen zich voordoen? | Column Marcel Durieux

Bijna twee jaar geleden werd George Floyd in Minneapolis vermoord door politieagenten. Overal in de VS braken wilde protesten uit, er werd opgeroepen tot het verminderen van politiebudgetten, en bodycams waren het onderwerp van de dag. Vorige maand gebeurde er weer iets dergelijks, dicht bij Charlottesville deze keer. In Henrico, een voorstadje van Richmond, een plaats waar mijn dochter nog een paar jaar heeft gewoond.

Marcel Durieux.

Marcel Durieux. Foto: FD

Irvo Otieno, een man met psychiatrische problemen, werd door een aantal agenten van de plaatselijke gevangenis naar het ziekenhuis gebracht. Daar ging het fout. Een beveiligingscamera nam het allemaal op. De beelden tonen zeven agenten die Otieno binnenslepen, geboeid aan handen en voeten. Ze duwen hem op een stoel. Hij maakt een beweging, en dan trekken ze hem op de grond en klemmen hem vast. Ziekenhuispersoneel is zichtbaar, maar grijpt niet in. Een aantal minuten later is Otieno dood. Gestikt.

Video