In januari zijn in het Noorden weer tientallen schapen gedood door de wolf. Laat de politiek de ogen openen: in ons kleine Nederland zonder echte natuur, is geen plek voor de wolf | Opinie

Het is onaanvaardbaar dat veehouders of hobbyhouders hier hun dieren niet meer veilig kunnen weiden, elke ochtend weer met lood in hun schoenen hun koppels schapen gaan inspecteren en in het slechtste geval een slagveld aantreffen. Inmiddels is ook de eerste hond het slachtoffer geworden van de wolf. Het is tijd om het dier te bestrijden.

Wolfwerende afrastering bij een schapenhouder in Drenthe. Uit cijfers van BIJ12 blijken ook veel schapen slachtoffer van honden.

Wolfwerende afrastering bij een schapenhouder in Drenthe. Uit cijfers van BIJ12 blijken ook veel schapen slachtoffer van honden. Foto: ANP

Na 150 jaar afwezigheid is de wolf teruggekeerd in Nederland. Inmiddels heeft dit dier zich onder andere op de Veluwe en in Drenthe en Zuidoost-Fryslân blijvend gevestigd. Deze toppredator is door natuurorganisaties, vele burgers (met name stedelingen) en bepaalde politieke partijen met open armen ontvangen. Onze ‘wolvendeskundigen’ - ik vraag mij af waar je deze opleiding kunt doen - beloofden ons toename van de biodiversiteit en er zou geen gevaar voor mens en dier zijn. Al vrij snel bleek dat deze roofdieren toch een grote voorkeur hebben voor onze landbouwhuisdieren. Het gaat met name om schapen, maar inmiddels is ook al duidelijk dat diverse runderen en pony’s het slachtoffer zijn geworden.

Nieuws

menu