‘Bescherm heit in het verzorgingstehuis door mondkapjes te gebruiken’
Wie zorgen heeft over de veiligheid van een familielid in een verzorgings- of verpleeghuis moet vertrouwen op de coronamaatregelen. Dat is moeilijk. En in eigen huis halen is vaak geen optie.
Zorglocatie ‘t Suyderhuys in Surhuisterveen. Foto: KwadrantGroep
De vader van Ruerd de Vries uit Dokkumer Nije Silen verblijft op een afdeling van kleinschalig wonen van ‘t Suyderhuys in Surhuisterveen. Medewerkers van de KwadrantGroep dragen op deze plek volgens de richtlijnen alleen mondkapjes en andere beschermende middelen als cliënten coronagerelateerde klachten hebben. Medewerkers zijn wel extra alert op eventuele ziekteverschijnselen bij cliënten.
Het is bekend dat juist ook in die gevallen mondkapjes kunnen bijdragen dat het virus zich niet verder verspreidt. Ik vind dat heit en de andere bewoners en medewerkers maximale bescherming moeten hebben
Toch is De Vries ongerust over de veiligheid van zijn vader. Hij vraagt zich af waarom de mondkapjes niet preventief gebruikt worden. ,,De kans op besmetting van het coronavirus in verzorgingshuizen is groot”, zegt hij. ,,Bezoekers mogen niet meer naar binnen, maar de medewerkers kunnen het virus ongemerkt bij zich dragen. Het is bekend dat juist ook in die gevallen mondkapjes kunnen bijdragen dat het virus zich niet verder verspreidt. Ik vind dat heit en de andere bewoners en medewerkers maximale bescherming moeten hebben.”
De Vries deelde zijn zorgen met de verpleeghuisarts, de manager van kleinschalig wonen ‘t Suyderhuys, de klachtenbemiddelaar van de KwadrantGroep en met de cliëntenraad. In een brief liet de raad van bestuur weten dat er bij de locatie ‘kleinschalig wonen’ geen besmettingen zijn en dat in de verzorgingstehuizen de richtlijnen van het RIVM worden gevolgd. Daarin staat dat het preventief gebruik van mondkapjes niet nodig is en gelet op de schaarste aan persoonlijke beschermingsmiddelen niet gewenst. Zorginstellingen Patyna en ZuidOostZorg volgen hetzelfde beleid. Medewerkers van Buurtzorg dragen de mondkapjes wel preventief.
Begrip voor zorgen
KwadrantGroep begrijpt dat zowel cliënten als familieleden vragen en zorgen hebben over de schaarste aan beschermingsmiddelen. ,,Die vragen worden gesteld aan zorgmedewerkers en leidinggevenden”, zegt woordvoerder Paul Schuringa. ,,Er zijn ons verder geen andere klachten bekend over het gebruik van mondkapjes in onze zorglocaties.”
Zorgbelang Fryslân signaleert dat cliënten en familieleden ongerust zijn over het tekort aan beschermende middelen en de situaties die ontstaan als bewoners moeten verhuizen. ,,Het is een ingewikkelde situatie”, zegt projectleider Nynke Wilbrink. ,,Als er niet genoeg beschermende middelen zijn, dan kun je ze ook niet gebruiken. Het is lastig om daar een oordeel over te vellen. Het uitgangspunt zou steeds moeten zijn of de richtlijnen van het RIVM wel worden gevolgd.”
Mijn vader heeft vasculaire dementie en zit in een rolstoel. Hem in huis halen is echt geen optie voor ons
De Vries is gewezen op de mogelijkheid om zijn vader in huis te halen. ,,Mijn vader heeft vasculaire dementie en zit in een rolstoel. Dat is echt geen optie voor ons”, zegt De Vries. ,,Ik vind ook niet dat we het op dit moment over uitplaatsing moeten hebben.”
In de verzorgingshuizen van KwadrantGroep en ZuidOostZorg zijn nog geen cliënten opgehaald door familie. Bij zorggroep Patyna is dit tot nu toe één keer voorgekomen. ,,Wanneer de familie aangeeft een cliënt graag thuis te willen hebben, dan gaan wij daarover in gesprek”, zegt woordvoerder Iris Pit. ,,We kijken dan wel goed of veiligheid van en zorg voor de cliënt gegarandeerd zijn.”
Wilbrink van Zorgbelang adviseert De Vries om in gesprek te blijven over de situatie van zijn vader. Ze benadrukt dat mensen goed moeten nadenken voordat ze besluiten een zorgbehoevend familielid in huis te halen. ,,Dat kan tot problemen leiden. Vooral financieel kan het behelpen zijn. Mensen hebben minder tijd om te werken en verdienen dus minder. Dat terwijl de kosten wel hoger zijn.” Ook kan de plek in het centrum niet altijd behouden blijven.
Lees ook: Nabestaanden mogen kamer dierbare niet zelf opruimen
En: Het gemis van fysiek contact is groot met bewoners verpleeghuizen