‘Binnenhof van Dokkum’ wordt onderzocht

Laten we niet te hard van stapel lopen bij de definitieve keuze van de nieuwe huisvesting voor de gemeente Noardeast-Fryslân. Dat was de boodschap die het college van burgemeester en wethouders gisteravond van de raad meekreeg bij het debat over de huisvesting.

Meeste partijen willen onderzoek naar raadszaal in Bonifatiuskerk

Meeste partijen willen onderzoek naar raadszaal in Bonifatiuskerk

Zo vonden de meeste partijen dat het idee om de raadszaal in de tegenover het gemeentehuis gelegen Bonifatiuskerk te vestigen, zeker onderzocht moet worden. De stichting Behoud de Bonifatiuskerk voor Dokkum kwam hier een paar weken geleden mee. Noardeast-Fryslân zou daarmee de mooiste raadszaal van Nederland zou krijgen, stelde voorzitter Kees Bangma gisteren voor de raad. Het Binnenhof van Dokkum werd deze optie al genoemd door enkele raadsleden.

Binnenhof van Dokkum

Het college had duidelijk aangegeven dat zijn voorkeur uitgaat naar variant 3.2 met de raadszaal op de publiekshal. ,,Daarmee centreren we de twee kernfuncties van de gemeente: het bedienen van het publiek en het bedrijven van politiek”, betoogde burgemeester Hayo Apotheker.

De binnenstad van Dokkum is niet gebouwd op veel autoverkeer

Zowel de VVD als de ELP NEF voelden niets voor een kerk als raadszaal. ,,We hebben in Nederland de scheiding van kerk en staat”, vond VVD’er Anton van der Aar.

Bouw geen vergaderzaal bovenop het gemeentehuis, maar verplaats de raadszaal naar de Bonifatiuskerk. Dit idee lanceert de stichting Behoud de Bonifatiuskerk voor Dokkum https://t.co/JETnMAegYZ

— Friesch Dagblad (@frieschdagblad) November 11, 2019

Maar het signaal van de raad was voor Apotheker duidelijk: ,,We gaan het gesprek met de Bonifatiuskerk aan.” De door het college beoogde optie kent ook een derde verdieping als werkruimte aan de achterkant van het huidige gemeentehuis. Daartegen hadden veel omwonenden bezwaar gemaakt. ,,Kin dy romte net op in oare wize makke wurde”, wilde Pieter Braaksma van Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân weten.

Huisvesting

Die ruimte was volgens Apotheker zeker te vinden. Wat het college betreft wordt het variant 3.2 zonder ‘optopping’.

Grote zorgen leefden er bij veel partijen over de parkeergelegenheid rond het nieuwe gemeentehuis. De binnenstad van Dokkum is niet gebouwd op veel autoverkeer, stelde wethouder Theo Berends. ,,De doorsnede van de binnenstad is vijfhonderd meter, met parkeergelegenheid in een zone van tweehonderd meter rond de binnenstad is het gemeentehuis voor medewerkers goed te bereiken.”

Het verwijt te veel haast te maken, maakte op het college weinig indruk. In december zal de raad een besluit nemen over de huisvesting. ,,En dat is wat betreft het college met een raadszaal op de stadshal”, sloot Apotheker het debat af. De aanbesteding van het gebouw staat voor volgend jaar oktober gepland.

Nieuws

menu