Sanne (21) en Merel (24) maakten ingrijpende dingen mee in hun jeugd en helpen nu andere jongeren: 'Ik wil mezelf als voorbeeld zien: ik sta hier voor jullie, je bent niet alleen'
Een vechtscheiding, uithuisplaatsing, depressies en angststoornissen: Sanne Boonstra (21) uit Buitenpost en Merel Polman (bijna 25) uit Sneek hebben veel meegemaakt. Dat gebruiken ze nu om de jeugdzorg, gezondheidszorg én andere jongeren te helpen. ,,Ik heb vanuit Jeugdhulp kunnen ervaren hoe belangrijk aandacht en liefde is. Ik gun dat iedereen.”

Vanaf links: Sanne, Merel met haar hond Fien en Hester Braaksma, projectleider van het E-Team van Stjoer. Foto: Marchje Andringa
Sanne en Merel zitten sinds 2021 in een ervaringsteam onder begeleiding van organisatie Stjoer. Zij voeren als vrijwilligers taken uit, zoals voorlichting geven op scholen en advies geven aan hulporganisaties. Slechte ervaringen omzetten in goede ervaringen voor anderen, is voor Sanne en Merel heel waardevol, vertellen ze.
Wat is het ervaringsteam?
Het ErvaringsTeam Friesland (E-Team Friesland) is een samenwerking tussen Jeugdhulp Friesland, het Regiecentrum Bescherming en Veiligheid, Stjoer en Zorgbelang Fryslân. Stjoer is verantwoordelijk voor de uitvoering van het project. De groep heeft ruimte voor tien deelnemers.
Jongeren tussen de achttien en dertig jaar met ervaring in de jeugdhulpverlening, jeugdreclassering en jeugdbescherming kunnen een training van zestien weken volgen. Hierna gaan ze als vrijwilliger aan de slag om mentale gezondheid en psychische kwetsbaarheden bespreekbaar te maken, en organisaties te adviseren. Het E-Team zet in op herstel, talentontwikkeling en persoonlijke groei van deelnemende jongeren. In juni start een nieuwe groep jonge deelnemers.