‘Laten testen bij twijfel is je burgerplicht’

Een kuchje, loopneus, of een lichte verhoging, neem geen risico en laat je testen op corona nu daar de mogelijkheid voor is. Dat zeggen bezoekers die zich gisteren aan de Eikesingel in Drachten lieten testen. Ook in Leeuwarden en Sneek kunnen mensen met klachten terecht om slijm te laten afnemen.

De 29-jarige Fleur uit Kollum bezocht gisteren de testlocatie in Drachten.

De 29-jarige Fleur uit Kollum bezocht gisteren de testlocatie in Drachten. Foto: Redmar Bosma

,,Prettig is het niet”, zegt Nik van der Land (35), vlak voordat hij weer in de auto terugrijdt naar zijn woonplaats Boornbergum. ,,Je neemt plaats op een stoel en krijgt dat staafje vervolgens behoorlijk ver in je keel en neus gedrukt. Gelukkig is het binnen een minuut weer klaar.”

Afgelopen week nam het aantal mensen dat zich laat testen met een kwart toe. Van der Land begrijpt wel dat ook in Fryslân mensen eerder bellen voor een afspraak. ,,Ik voel die angst zelf ook, dat het allemaal dichterbij komt. In België en Kroatië lijkt het de verkeerde kant op te gaan, en in Barcelona geldt inmiddels code oranje. Er lijkt een tweede golf te komen als het zo doorgaat. Daarom zouden we verplicht in winkels en cafés een mondkapje op moeten hebben, zoals in Frankrijk. Pas geleden was ik daar op vakantie. Niemand doet er daar moeilijk over. Helaas ontstaan er in ons land meteen weer actiegroepen die erop wijzen welke vrijheidsrechten er zijn. Vermoeiend”, vindt de bezoeker, die last heeft van keelpijn, hoesten, en verkoudheid. ,,Maar de uitslag zal denk ik negatief zijn. Je kunt je nu bij twijfel laten testen, dus hoor je dat te doen. Het is je burgerplicht.”

Vrees voor kentering

Vlak hierna draait de 37-jarige Sylvia Geerts uit Boelenslaan haar auto op het voormalige terrein van het Gomarus College. Zij is een van de andere 199 personen die deze dag een test laten afnemen. Ook zij heeft vrees voor een kentering in de coronasituatie. ,,Mensen uit andere Nederlandse regio’s komen naar het Noorden op vakantie. Je moet nog maar afwachten hoe dat uitpakt. Want er zijn weer wat plaatsen waar het aantal besmette personen aardig begint op te lopen.”

Geerts twijfelde nog even om te komen. Een filmpje van de rijksoverheid gaf haar het laatste zetje. ,,Daarin word je aangemoedigd om bij klachten langs te komen. En dat is natuurlijk terecht. Je kan twee weken preventief binnen blijven zitten, maar als je je laat testen heb je duidelijkheid. Dat is ook voor mijn omgeving van belang. Het is prachtig dat die tests nu beschikbaar zijn. Bovendien is het erg goed geregeld. Duidelijke voorlichting, en drie locaties in de provincie, zodat de afstand voor alle Friezen prima te doen is.”

Die onwetendheid zorgt bij epidemieën juist voor een hoger sterftecijfer

Aan het begin van de middag loopt de 27-jarige Fleur (die liever alleen haar voornaam noemt) het gebouw uit. ,,Ik kan me eraan storen hoe lichtzinnig sommigen over virus doen. Ik heb in de zorg gewerkt en zag hoe dodelijk het griepvirus voor mensen met een zwakke weerstand is. Aan corona overlijd je zelfs sneller, dus dat bagatelliseren begrijp ik echt niet. Ik heb al geregeld gehoord dat ik niet zo moet overdrijven als ik bijvoorbeeld anderhalve meter afstand neem of mijn handen weer was. Dat zit misschien ook wel wat in de Friezen opgesloten. Zo van ‘hier is helemaal geen brandhaard. Niet zo druk maken, het komt allemaal wel goed’”, zegt de inwoonster van Kollum. ,,Maar die onwetendheid zorgt bij epidemieën juist voor een hoger sterftecijfer. Door het zien van die laksheid ben ik ervan overtuigd dat die tweede golf er op deze manier gaat komen.”

Kwart meer Friezen doet de corona-test

Afgelopen week lieten beduidend meer mensen in Fryslân zich op corona testen dan in de week er voor. Volgens Jaap Erik Pijlman van de GGD-Fryslân zijn er vorige week 2348 Friezen getest, tegen 1875 een week eerder. Dat betekent een stijging van iets meer dan 25 procent.

Nieuws

menu