Er heeft zich een 'Stille ramp' voltrokken in verpleeghuizen tijdens eerste coronamaanden. 'Het is vooral heel zwaar geweest voor mensen die tijdens de laatste dagen niet bij hun ouders mochten zijn.'

Tijdens de eerste maanden van de coronapandemie heeft zich een ‘stille ramp’ voltrokken in de verpleeghuizen. Dat is een van de conclusies van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV), dat onderzoek doet naar hoe Nederland de coronacrisis heeft aangepakt.

Vanaf de straat probeert Sita Drolinga haar man Pieter, die Parkinson heeft en in het Erasmus-verpleeghuis in Leeuwarden verblijft, bemoedigende woorden toe te spreken.

Vanaf de straat probeert Sita Drolinga haar man Pieter, die Parkinson heeft en in het Erasmus-verpleeghuis in Leeuwarden verblijft, bemoedigende woorden toe te spreken. Foto: HogeNoorden/Jacob van Essen

Meer dan de helft van de mensen die in de eerste maanden aan het coronavirus overleed woonde in een verpleeghuis, aldus de OVV in haar rapport. Dat was niet alleen omdat het hier oudere, kwetsbare mensen betrof, maar ook omdat in de eerste maanden de focus voornamelijk op de ziekenhuizen lag. Beschermingsmiddelen gingen vooral daarheen en er werd ‘aanvankelijk beperkt aandacht en prioriteit gegeven aan de knelpunten in verpleeghuizen’, schrijven de onderzoekers.

Nieuws

menu