‘Streng coronabeleid’ verzorgingshuis Foswert zorgt voor ergernis

Bij verzorgingshuis Foswert in Ferwert gelden te strenge coronamaatregelen. Dat vinden althans sommige bewoners en hun familie, die hun ongenoegen over het beleid uitten in een boze brief aan het bestuur.

In andere verzorgingshuizen is, onder strikte voorwaarden, sinds 25 mei weer bezoek toegestaan. Foto: ANP

In andere verzorgingshuizen is, onder strikte voorwaarden, sinds 25 mei weer bezoek toegestaan. Foto: ANP

,,Toen de deuren in maart twee dagen eerder dichtgingen dan werd verplicht, was meteen duidelijk dat Foswert erg voorzichtig zou zijn”, zegt Berber Bijma, dochter van een van de bewoners. ,,Daar kon ik toen best mee leven. Maar daarna werd duidelijk dat ze strenger beleid bleven hanteren dan de richtlijnen voorschreven. Zo werd later bezoek bij andere instanties mogelijk door middel van veiligheidsmaatregelen. Helaas werd dat bij Foswert niet georganiseerd.”

Sinds 25 mei mogen verzorgingshuizen weer open, mits de veiligheid kan worden gewaarborgd. Dat het bestuur van Interzorg Groep, waarvan Foswert onderdeel is, besloot om hiermee te wachten, schoot Bijma in het verkeerde keelgat.

Niet tegen iedere prijs

‘Wij begrijpen dat bestuur en medewerkers van Foswert willen voorkomen dat bewoners besmet raken met het coronavirus. Natuurlijk is dat ook wat wij het liefste willen. Wij vinden echter dat het coronavirus niet tegen iedere prijs buiten de deur moet worden gehouden’, stellen de briefschrijvers.

,,Er moet een betere afweging worden gemaakt in verpleeghuizen. Mijn vader is negentig jaar en zit dus in zijn laatste levensfase. En naast dat hij nu nog steeds geen bezoek kan ontvangen, mag hij met de rollator alleen een paar stappen in de tuin zetten. Want wandelen buiten het terrein is niet toegestaan. Ondanks dat landelijk die ruimte wel wordt gegeven. Gun iemand op leeftijd dat stukje menselijkheid.”

En naast dat hij nu nog steeds geen bezoek kan ontvangen, mag hij met de rollator alleen een paar stappen in de tuin zetten

Vanaf woensdag mogen bewoners van Foswert bezoek verwelkomen. Wel zijn daar strikte voorwaarden aan verbonden. Zo zijn mondkapjes en handschoenen verplicht en is er een ontvangsthal, ingericht voor het contact. ,,Je kunt het door al die voorwaarden nauwelijks een bezoekje noemen. Het bestuur had er ook voor kunnen kiezen om familie toe te laten in het appartement van de bewoners. Dat mag immers weer. Je krijgt het idee dat ze te laat zijn gestart met de voorbereidingen.”

Vooral emoties

Jan Douwe De Jong, directeur/bestuurder van Interzorg Groep, meent dat de geschreven brief vooral met emotie te maken heeft. ,,Maar de feiten zijn dat er veel moet worden georganiseerd voor je weer bezoek kunt toelaten. Bezoekers bevragen, communicatie naar buiten, plannen, een draaiboek maken, en verdere veiligheidsmaatregelen; zaken die allemaal bij het reguliere werk op komt van het personeel.

,,Het lijkt voor de buitenstaander misschien dat we te laat zijn gestart, maar dat is niet zo. We zijn vanaf het begin keihard aan de slag gegaan. Ik kan dan wel zeggen dat het allemaal sneller moet, maar het personeel weet wat er op de werkvloer speelt. Naar hen wil ik goed luisteren. Ik had ook wel gewild dat hier weer meer mogelijk zou zijn, maar ik wil dat niet forceren.”

Overal is goed over nagedacht. Maar we hebben niet voor niks andere keuzes gemaakt

,,Hier is niemand besmet. Ik zeg niet dat dat door de maatregelen komt, maar wel dat we die situatie zo willen houden. Ik zit daarom liever nog even op de blaren dan dat je straks een enorme nasleep krijgt. Daarom zijn we bijvoorbeeld ook voorzichtig met het laten maken van wandelingen. Het personeel moet bewoners dan zowel binnen als buiten in de gaten houden. Hoe manage je dat? Zoiets kan flink wat stress opleveren. Daarnaast brengt het risico’s met zich mee. Andere bewoners vinden het bovendien misschien juist fijn dat we op deze manier om hun veiligheid denken.”

Geen uitzondering

De Jong benadrukt dat Foswert met de genomen maatregelen geen uitzondering vormt. ,,Kijk naar andere verzorgingshuizen. Ik ken juist meer plekken waar ze wachten met het ontvangen van gasten, dan verzorgingshuizen waar dit niet zo is. En dat is ook niet zo gek. Het RIVM was heel duidelijk: ‘We gaan het voorzichtig weer proberen’, werd er gezegd. 15 juni is de datum dat verpleeghuizen klaar moeten zijn met voorbereidingen voor het ontvangen van bezoek. Niet 25 mei.”

,,Ook wij richtten ons eerst op eind mei en keken naar de mogelijkheid om bezoekers in de appartementen toe te laten. Overal is goed over nagedacht. Maar we hebben niet voor niks andere keuzes gemaakt”, zegt De Jong. ,,Het is in ieder geval duidelijk dat sommigen er anders over denken, en elkaar ontmoeten belangrijker vinden dan de veiligheid. Wij zien het andersom.”

Nieuws

menu