’n Plek als camping Lemmer vind je niet gauw weer

Dat er wat moet gebeuren aan de camping in Lemmer, dat begrijpt Menno Steg (38) uit Appelscha best. Maar een sluiting... Hij hoopt dat het niet zover komt. Komende woensdag besluit de gemeenteraad van De Fryske Marren over de toekomst van het terrein aan de Plattedijk, naast het strand.

In 2018 bleek de brandveiligheid van de camping in Lemmer niet op orde.

In 2018 bleek de brandveiligheid van de camping in Lemmer niet op orde. Archieffoto: Simon Bleeker

Het college van De Fryske Marren wil dat de gemeentecamping daar een volledig toeristische invulling krijgt en wordt heringericht. Voor de stacaravans van vaste gasten – zoals Steg en zijn gezin – is dan na 1 november 2021 geen plek meer. De raad besluit daar komende woensdag over.

Zodra het seizoen begint staan de Appelschaster en zijn gezin in de weekeinden op hun vakantiestek. ,,De kinderen staan echt te springen om naar Lemmer te gaan. Onze jongste heeft er een hartsvriendin, dat zijn net zusjes.”

Goede herinneringen

Zelf komt hij er al zo’n 25 jaar. Dat begon met de caravan die zijn grootouders daar hadden, waar ook andere familieleden vakantie vierden. Hij bewaart daar goede herinneringen aan. ,,Mijn opa was fervent visser; we gingen vaak vissen bij het gemaal of in de haven. De Lemsterweek met het skûtsjesilen waren voor ons het hoogtepunt van de vakantie.”

Ik snap dat het op sommige plekken niet brandveilig was, maar de situatie is jarenlang toegelaten. Iedereen kon er huisjes neerzetten

Drie jaar geleden kon hij zelf een vaste standplaats overnemen. Uit inspectie die de gemeente liet doen, bleek in 2018 dat de brandveiligheid van de camping in het geding was. Zo waren er gebreken aan vluchtwegen en installaties voor gas en elektra en stonden caravans met bijgebouwtjes te dicht op elkaar. Steg: ,,Ik snap dat het op sommige plekken niet brandveilig was, maar de situatie is jarenlang toegelaten. Iedereen kon er huisjes neerzetten.”

Na enkele aanpassingen voldeed de locatie weer aan de eisen, maar op de lange termijn was meer werk nodig. Steg en andere campinggasten geven in zienswijzen (er zijn er zeventig in totaal) op het collegeplan aan bereid te zijn mee te werken aan verbeteringen. ,,Ik wil best investeren als we kunnen blijven, graag zelfs.”

Breed publiek

Het college wil daar niet aan en blijft bij een herinrichting, niet alleen vanuit veiligheidsoogpunt maar ook om de camping voor een breed publiek toegankelijk te maken. De 240 vaste plaatsen verdwijnen dan en de caravans moeten voor het einde van het seizoen worden verwijderd. ,,Je voelt je niet gehoord.”

Afgelopen weekeinde ruimde Steg de caravan alvast op voor de winter. Het gezin is van plan het beste te maken van het komende seizoen, dat 1 april begint en misschien het laatste is. ,,Het zal sowieso anders zijn: mensen zullen allemaal gaan opruimen en er zal een andere sfeer hangen. We willen er in ieder geval nog zo veel mogelijk gebruik van maken.”

Je loopt de dijk over en je bent er al, ideaal. Je loopt zo het dorp in. Zo’n plek vind je zo gauw niet weer

Een vergelijkbaar vakantieadres vinden zal moeilijk worden, denkt hij. ,,Het gaat om het totaalplaatje. Voor de kinderen is er op zich niet veel op de camping, maar we zitten hier wel pal bij het strand en daar houden we van. Je loopt de dijk over en je bent er al, ideaal. Je loopt zo het dorp in. Zo’n plek vind je zo gauw niet weer.”

Nieuws

menu