Plattelandsgemeenten vragen minister Van der Wal om uitstel van omvangrijk natuur- en stikstofplan: '1 juli is niet haalbaar'

Negen Friese gemeenten hebben minister Christianne van der Wal om uitstel gevraagd voor het aanleveren van het Provinciale Programma Landelijk Gebied (PPLG). In dit plan moeten provinciebesturen vastleggen hoe ze in de nabije toekomst willen omgaan met natuur, klimaat, water en stikstof. De deadline van 1 juli die nu staat, is volgens de gemeenten niet haalbaar.

Ministers Piet Adema (Landbouw) en Christianne van der Wal (Stikstof) tijdens het debat met de Tweede Kamer over de stikstofcrisis.

Ministers Piet Adema (Landbouw) en Christianne van der Wal (Stikstof) tijdens het debat met de Tweede Kamer over de stikstofcrisis. Foto: ANP

Het verzoek tot uitstel werd door in totaal 92 gemeenten aangevraagd. Zij zijn aangesloten bij de samenwerkingsverbanden P10 en K80. In Fryslân werd het verzoek gesteund door de P10-gemeenten Opsterland, De Fryske Marren, Noardeast-Frylân, Weststellingwerf en Ooststellingwerf en de K80-gemeenten Vlieland, Ameland, Schiermonnikoog en Dantumadiel.