Steuntje in de rug nodig bij de opvoeding? In Smallingerland zijn al honderd ouders en kinderen geholpen dankzij een steungezin

Afbeelding ter illustratie.

Afbeelding ter illustratie. Foto: shutterstock

Onlangs is in de gemeente Smallingerland het honderdste ‘buurtgezin’ gekoppeld. Een gezin dat een steuntje in de rug kan gebruiken, wordt dan gekoppeld aan een ander gezin dat hen vrijwillig ondersteunt bij de opvoeding van kinderen.

,,Opvoeden is niet altijd even makkelijk”, zegt coördinator Sjikke Jansma van het maatschappelijk initiatief ‘Buurtgezinnen’. Dat bestaat in Smallingerland nu bijna vijf jaar. ,,Het kan ieder gezin overkomen dat het even niet zo vlot loopt: stress, een burn-out, kinderen die extra zorg vragen, een gezinslid dat ziek is, alleenstaand ouderschap.” Jansma helpt zo’n ‘vraaggezin’ te koppelen aan een ‘steungezin’, een stabiel gezin in de buurt dat de kinderen uit het vraaggezin wat extra liefde en aandacht kan geven en de ouders even ontlast. Jansma maakt onderlinge afspraken over de vrijwillige ondersteuning. ,,Er zijn nog steeds veel gezinnen die wachten op een leuk steungezin, een steuntante, -opa of -oma in Drachten of daarbuiten”, zegt Jansma. Zij kunnen zich melden via de website van Buurtgezinnen.