Dit artikel is vandaag gratis

Uit Pietersbierum gaan 23.000 kilo rode bieten naar Oekraïne: 'Dizze oorlog makke wer wat de âlde militêr yn my los'

Reinder de Jong van Lyts Ropta in Pietersbierum tussen de bieten, die naar Oekraïne gaan. Foto: familie De Jong

Biologisch akkerbouwbedrijf Lyts Ropta in Pietersbierum verzendt maandag 23 ton rode bieten naar de oorlog in Oekraïne. Vrijwilligers hebben de bieten ingepakt en ingeladen.

De bieten zijn grondvrij gewassen in de aardappelwasinstallatie die boer Jurjen Bruinsma welwillend ter beschikking stelde daarvoor.

Reinder de Jong, eigenaar van Lyts Ropta, was voor hun actie geïnspireerd door de familie Nammensma uit het naburige Sexbierum, die goederen en voedsel voor Oekraïne inzamelde. De Jong besloot 23 ton rode bieten te sturen. Zaterdag zijn de bieten gewassen, ingepakt en ingeladen door vrijwilligers uit de omgeving.

Reinder de Jong, Joegoslavië-veteraan, stuurt de bieten naar Willem Nammensma in Lviv, die met zijn bedrijf voor verdere distributie in Oekraïne zorgt. ,,Dizze oorlog makke wer wat de âlde militêr yn my los”, zegt De Jong in een verklaring. ,,Dan wurd ik striidber en wol ik helpe wêr’t ik mar kin.”

De Jong ging met de pet rond in zijn kennissenkring om de transportkosten van 1200 euro bijeen te krijgen. Hij kreeg meer dan vijf keer dat bedrag bij elkaar.

Nieuws

menu