Dit artikel is vandaag gratis

24 woningen in Sneek ontruimd door stormschade. Zware storm Eunice richt nog meer schade aan in Fryslân

De zijgevel van de flat aan de Hein Doekesstraat in Sneek Foto: Rens Soenveld

In Sneek zijn vrijdagavond 24 woningen in de wijk Lemmerweg-Oost ontruimd na forse schade door storm Eunice. Het gaat om woningen in de Hein Doekesstraat, Pieter Sikkesstraat en Liaukemastraat. Er was meer schade in de provincie.

Ook in de rest van de provincie Fryslân zorgde Eunice voor veel schade. Zo werden wegen geblokkeerd door omgewaaide bomen en werd de A6 richting Joure tussen Bant en Lemmer afgesloten vanwege een gekantelde vrachtwagen.

Museum Joure kreeg twee bomen tegen de gevel. De schade viel mee. Elders zorgden omgevallen bomen wel voor veel schade aan huizen. Van de Achmeatoren in Leeuwarden waaide een gevelplaat. Dakbedekking van het gemeentehuis in Heerenveen waaide ook voor een deel weg.

Zijmuur weg

De grootste schade - bij het sluiten van deze krant - werd door Eunice aangericht in Sneek. Aan het eind van de middag werd van een flatgebouw aan de Hein Doekesstraat een deel van de zijmuur weggeblazen. Rens Soenveld, een van de bewoners, hoorde een harde knal waarna bij een kijkje om de hoek bleek dat de bakstenen waren verdwenen.

De bewoners van het portiek moesten de woning verlaten. Van huizen in de Pieter Sikkesstraat waaide een groot deel van het dakleer weg waardoor de bewoners elders onderdak moesten vinden. Dat zorgde ook voor een gevaarlijke situatie voor een aantal woningen aan de Liaukemastraat en evacuatie.

Wanneer de mensen mogen terugkeren kon een woordvoerder van de politie vrijdagavond niet zeggen. ,,Het dakleer kan zolang het storm niet worden verwijderd. Ook bij de flat aan de Doekesstraat kan nu niet worden ingegrepen.”

Vacuüm

Volgens woordvoerder Wietske Hansma van Accolade, eigenaar van de flat aan de Hein Doekesstraat zijn de stenen waarschijnlijk door de zuigende werking van de wind uit de muur getrokken. Volgens de woningcorporatie is de flat uit 1964 niet ontzet. De reparatie van de muur zal naar verwachting een maand kosten. Om te voorkomen dat er bij veel regen vocht door de achtergebleven binnenmuur slaat wordt er na het weekeinde een tijdelijke afdekking aangebracht.

Veerboot

Omdat vrijdag de voorjaarsvakantie in het Noorden begon gingen veel Friezen een weekend of weekje weg. De veerboten naar de Waddeneilanden hadden de laatste vaarten tegen het eind van de middag. Erik Betten uit Dronryp, die met zijn gezin naar Ameland ging, vond de overtocht meevallen. ,,De boot was wat langer bezig met het aanmeren in Holwerd waardoor we wat vertraging hebben. Maar voor de rest merken we er niet zoveel van.” Het gezin pakte de laatste boot die om 16.00 uur vertrok.

Doden

Bij het Groningse Adorp is vrijdag een automobilist tegen een omgewaaide boom gebotst. Hij raakte bekneld en is aan zijn verwondingen overleden. Het ongeluk gebeurde rond 19.30 uur op de N361 tussen Adorp en Sauwerd. De man is het vierde dodelijke slachtoffer door de storm. Eerder vrijdag overleden twee mensen in Amsterdam en één in Diemen nadat ze waren getroffen door omvallende bomen.

De storm breidde zich in de loop van de middag uit van het Westen richting het Noorden. Het zwaartepunt van de storm in Fryslân was halverwege de avond. Aan het begin van de nacht zou het wat kalmer worden.

De storm heeft ook veel schade aan het spoor veroorzaakt. Zo zijn er op heel veel trajecten bomen op het spoor terechtgekomen, bijvoorbeeld bij Oudenbosch, Diemen, Den Dolder, Zutphen, Echten, Maarssen, Apeldoorn, Warmond, Ransdaal en Aadorp. Wat de uitwerking hiervan op de treinenloop zaterdag is, kon een woordvoerster van ProRail nog niet zeggen.

Ontruimingen

Niet alleen in Sneek zijn woningen ontruimd. In de Maczekstraat in het Brabantse Dongen is een dak van een blok huizen gewaaid. In de omgeving van de Elandkerk in Den Haag werden ook huizen ontruimd. Een van de torens van de grote kerk bewoog heen en weer., en er werd het zekere voor het onzekere genomen. Na inspectie bleek er geen sprake van instortingsgevaar.

Ook in Hoorn moesten mensen het huis uit. De storm zorgde voor grote schade aan een appartementencomplex. De Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord meldt dat bewoners van de bovenste woonlaag de nacht niet in hun huis konden doorbrengen. Voor deze bewoners is opvang geregeld.

Sterkste windstoten

De sterkste windstoten in Fryslân werden volgens Weeronline op de Wadden gemeten. Daar was de hardste windstoot bij het ter perse gaan van deze krant 138 km/u boven Vlieland. Boven Terschelling werd 124 km per uur gemeten en boven het Friese vasteland 114 km/u.

Vrijdagmiddag werden in het zuiden en midden van Nederland harde windstoten gemeten, met uithalen tot wel 145 kilometer per uur in Cabauw, bij Lopik. De Veiligheidsregio Utrecht meldde ook weggewaaide zonnepanelen.

Nieuws

menu