Dit artikel is vandaag gratis

35 Friese kinderen van gedupeerden van toeslagenaffaire uit huis geplaatst

Gedupeerde ouders op het Plein in Den Haag afgelopen mei. Ze spreken even met demissionair premier Mark Rutte voor hij over de toeslagenaffaire wordt verhoord door de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslagen. Foto: ANP

In Fryslân zijn tussen 2015 en 2020 35 kinderen van gedupeerden van de toeslagenaffaire uit huis geplaatst. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek onlangs bekend heeft gemaakt.

De meeste van die kinderen (25) wonen in Leeuwarden. Waar de overige tien uithuisgeplaatsten vandaan komen is niet in tabellen terug te vinden, omdat de onderzoekers de cijfers op vijftallen hebben afgerond om de identiteit van individuele slachtoffers te beschermen. In totaal telden de Friese gedupeerde gezinnen 1440 kinderen.

Carlijn Niesink vraagt namens de ChristenUnie Leeuwarden aan het college van burgemeester en wethouders of zij weet wie die kinderen en de gezinnen zijn. Ook wil Niesink weten of en hoe het college de afgelopen periode deze ouders en kinderen heeft bijgestaan en of er nog plannen zijn om deze gezinnen in de komende tijd te ondersteunen.

70.000 kinderen

Afgelopen zomer maakte de regering bekend dat de 70.000 kinderen die zijn gedupeerd door de toeslagenaffaire, zullen worden gecompenseerd. Op verzoek van de commissie die zich over de compensatie van de gedupeerden buigt, heeft het CBS de gegevens van ruim 49.000 kinderen onderzocht die tussen 2015 en 2020 minderjarig waren.

Dat is gezien het grote verschil in deze cijfers niet de complete groep kinderen die slachtoffer waren. Bovendien melden zich nog steeds gedupeerden die eerder niet in beeld waren. ,,Deze tabel is gemaakt zodat gemeenten enigszins weten wat op ze afkomt”, aldus een woordvoerder van het CBS.

Nieuws

menu