450 jaar oude Tichelaar vond zich steeds opnieuw uit. Van steenfabriek en bordenmaker tot gevelkeramiek met 3D-kleiprinters

Van vleermuizenkastjes en rietvorsten tot schitterende sieraardewerken en 3D-geprinte geveltegels. Koninklijke Tichelaar in Makkum begon in de zestiende eeuw als een baksteenfabriek, maar vond zich in de eeuwen erna diverse malen opnieuw uit.

Tjerk Bakker doet laatste kwaliteitscontrole voordat tegels van een deel van de wandversiering voor Huis van Delft op nummer in het krat gaan.

Tjerk Bakker doet laatste kwaliteitscontrole voordat tegels van een deel van de wandversiering voor Huis van Delft op nummer in het krat gaan. Foto: Koninklijke Tichelaar

Koninklijke Tichelaar viert dit jaar zijn 450-jarig bestaan, maar het bedrijf kan zelfs nog ouder zijn, vertelt directeur Harm van der Ploeg in zijn kantoor boven de fabriek aan de Kalkoven in Makkum. ,,Op een kaart van Caspar de Robles uit 1572 staat op de plek van onze oude fabriek aan de Turfmarkt een tichelfabriek ingetekend. Hoe lang die daar stond, is niet in de annalen terug te vinden.”

Nieuws

Meest gelezen

menu