4/5mei-comités kijken al voorzichtig naar grootse viering van bevrijding in 2025

Na de viering van 75 jaar vrijheid in Fryslân kan er grotendeels ook een streep door de viering van 75+1. Ideeën zijn er wel, maar onder voorbehoud. Intussen wordt er al gekeken naar het jaar 2025.

De zandsculpturen in het Kuinderbos die verwijzen naar de Tweede Wereldoorlog blijven ook dit voorjaar staan.

De zandsculpturen in het Kuinderbos die verwijzen naar de Tweede Wereldoorlog blijven ook dit voorjaar staan. Foto: Marco Keyzer

Ziek was hij er van toen vorig jaar alles werd afgeblazen. Kees Poiesz was samen met de andere bestuursleden van de Stichting Sneek 75 jaar Vrij minstens anderhalf jaar bezig om Sneek een onvergetelijk bevrijdingsfeest te geven.

Toen corona roet in eten gooide, schoven de plannen steeds een beetje op. Van het najaar van 2020 naar het voorjaar van 2021: 75+1. ,,Maar inmiddels weten we dat het dit jaar helemaal niks meer wordt”, zegt Poiesz. ,,Misschien dat we in 2022 nog een paar dingen kunnen organiseren. Maar zo groots als het vorig jaar was, wordt het denk ik niet meer.”

Ook in Makkum werd geschoven. Zo’n tweehonderd inwoners repeteerden week in week uit voor de theatervoorstelling Sherry Brandy . ,,Wil je toch weer voor zo’n uitvoering gaan, bijvoorbeeld volgend jaar, dan moet je van nul af aan beginnen”, zegt Susanne Hellendoorn namens de lokale verenigingen. Even werd er gekeken naar de mogelijkheid voor een film, maar dat kwam niet rond. ,,Het script ligt er”, zegt Hellendoorn, ,,en stiekem hoop ik dat we in 2025, als Fryslân tachtig jaar bevrijd is, alsnog met de voorstelling uitpakken.”

Misschien dat we in 2022 nog een paar dingen kunnen organiseren. Maar zo groots als het vorig jaar was, wordt het denk ik niet meer

De gemeente Harlingen nam het besluit om de festiviteiten voor 75 jaar bevrijding te verplaatsen naar 2025 zelf al. De gemeente zou dit jaar de herdenkingsactiviteiten voor het eerst zelf organiseren nadat het Centraal Comité 1945 ermee ophield. ,,Ook voor dit jaar lagen er al plannen”, vertelt Joop van der Heide die jarenlang voorzitter was van het comité. ,,Er zou een stille tocht vanaf het station de stad in gaan, maar dat is afgeblazen. Je kunt nu eigenlijk net zo weinig als we vorig jaar konden. Harlingen heeft besloten om het programma van 2020 te verschuiven naar 2025. We zijn nu met verschillende partijen in gesprek of dit kan.”

Lees ook: Tal van bevrijdingsvoorstellingen in 2021

Net als vorig jaar hangen winkeliers in Harlingen in de week van 12 april bevrijdingsfoto’s in de etalage. De basisscholen die elk jaar bloemen leggen bij één van de zes oorlogsmonumenten in de stad, doen dat in aangepaste vorm.

Geen colonne

Bevrijdingsfestival Fryslân maakt volgende week, op 1 april, bekend wat er wel door kan gaan en wat niet. ,,Een ding weten we zeker: we gaan dit jaar onze vrijheid vieren”, zegt Thea van der Schaaf. Toch moet ook zij een slag om de arm houden. ,,Evenementen mogen niet doorgaan, maar dat betekent niet dat er niks kan.”

Er zou een stille toch vanaf het station de stad in gaan, maar dat is afgeblazen. Je kunt nu eigenlijk net zo weinig als we vorig jaar konden

Het bericht dat een colonne legervoertuigen op bevrijdingsdag door Fryslân trekt om bevrijdingssoep uit te delen, kwam vorige week te snel naar buiten. ,,Het wordt zeker geen colonne. We zijn met de gemeente Leeuwarden in gesprek over de precieze uitvoering.”

Intussen zijn er nog de vlaggen, bloemen en kerkklokken die ons aan onze vrijheid kunnen herinneren. Natuurmonumenten besloot dat de negen zandsculpturen in het Kuinderbos, die verwijzen naar belangrijke momenten in de Tweede Wereldoorlog, ook dit voorjaar blijven staan. ,,Juist omdat er nog niets mogelijk is”, legt Harco Bergman van Natuurmonumenten uit. De sculpturen trekken veel belangstelling.

Lees ook: Ooggetuigenverslag vanuit Kamp Amersfoort

Nieuws

menu