In Fryslân zijn 64 grote zonneprojecten geschrapt wegens krapte op het net, maar particulieren krijgen altijd groen licht van Liander

Door krapte op het elektriciteitsnet zijn afgelopen jaar zeker 64 grote zonneprojecten in Fryslân niet doorgegaan, blijkt uit gegevens van netbeheerder Liander. De provincie liep daarmee 70 MW aan opwek van groene stroom mis.

Zonnepark Drachtsterweg bij Leeuwarden. De eigenaar heeft plannen om grote batterijen te plaatsen om het elektriciteitsnet te ontlasten.

Zonnepark Drachtsterweg bij Leeuwarden. De eigenaar heeft plannen om grote batterijen te plaatsen om het elektriciteitsnet te ontlasten. Foto: Marchje Andringa

In totaal kreeg Liander voor 333 grote zonneprojecten de vraag of er ruimte genoeg was op het stroomnet. Daarvan werden er 64 projecten, goed voor 70 megawatt (MW) aan vermogen, wegens netkrapte afgewezen. Die projecten zouden omgerekend bijna 19.000 huishoudens van groene stroom hebben kunnen voorzien. De 269 projecten die wel konden doorgaan zijn goed voor 516 MW aan vermogen.

Nieuws

menu