Vrede en vrijheid zijn nooit een gegeven, weten Canadese veteranen Art Boon en Jim Sparks (beiden 97 jaar) 'Zolang er landen zijn waar één leider bepaalt over oorlog of vrede, zoals nu in Rusland, zullen er conflicten zijn'

Of het nou in Sneek, Dokkum of Leeuwarden was; Fryslân liep deze week uit om de twee Canadese bevrijders van 77 jaar geleden nog een keer in de ogen te kunnen kijken. Art Boon en Jim Parks (beiden 97 jaar) blikken terug op een veelbewogen week op de plek die ze als hun tweede thuis zijn gaan beschouwen.

De Canadese veteranen Jim Sparks (groen jasje) en Art Boon waren in mei 2022 nog in Fryslân.

De Canadese veteranen Jim Sparks (groen jasje) en Art Boon waren in mei 2022 nog in Fryslân. Foto: Jilmer Postma

Hoe het voelt om weer terug te zijn? De Canadees Art Boon, veteraan van het Perth Regiment, woont weliswaar aan de andere kant van de oceaan maar keerde al wel 21 keer terug naar Fryslân. In 2015, 2018 en nu in 2022 deed hij dat op uitnodiging van de provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden. In 2020, 75 jaar na dato, zou er een klein groepje Canadese veteranen naar Fryslân komen. Toen kwam corona. Er leven nu nog vier veteranen die Fryslân in april 1945 bevrijdden. En alleen Art Boon en Jim Parks zijn fit genoeg om de oversteek naar Nederland te maken.