Dit artikel is vandaag gratis

80 procent van de volwassenen op Friese Waddeneilanden is ingegaan op uitnodiging voor coronaprik

Een GGD-medewerker dient een coronavaccin toe op Ameland. Foto: ANP

Zo’n 80 procent van de volwassen inwoners van de Friese Waddeneilanden is ingegaan op de uitnodiging voor een coronavaccinatie, laat de GGD Fryslân weten. Vorige week konden alle mensen van 18 tot 60 jaar op Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog een prik komen halen. De Friese Waddeneilanden zijn daarmee de eerste gemeenten in het land waar alle 18-plussers een prik hebben kunnen krijgen.

Van de 6000 mensen die werden opgeroepen, zijn er 4400 komen opdagen. Dat komt neer op 73 procent van de inwoners. Maar een deel van de mensen die afgelopen tijd een uitnodiging kreeg, was al gevaccineerd. Het gaat bijvoorbeeld om zorgmedewerkers. Daarmee komt het totale percentage volwassenen dat bereid was een inenting te nemen op zo’n 80 procent. Dat komt in de buurt van de vaccinatiebereidheid waar de overheid mee rekent: volgens het coronadashboard op dit moment 84 procent.

Oudere mensen zijn vaker komen opdagen dan jongeren, laat een woordvoerder van GGD Fryslân weten. In de leeftijdsgroep van 18 tot 29 is iets minder dan 80 procent geprikt, onder 50-plussers komt dat percentage ”ruim boven de 80 procent”.

Eilanders krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech. De GGD laat weten vóór 1 juli alle volwassen eilandbewoners die dat willen volledig gevaccineerd te hebben. Wie afgelopen week nog geen prik is komen halen, maar dat alsnog wil, kan mogelijk tijdens de tweede prikronde eind juni alsnog ingeënt worden. Het gaat dan om bijvoorbeeld mensen die in quarantaine zaten ten tijde van de eerste prikronde.

Eilanders van 60 jaar en ouder zijn eerder dit jaar al ingeënt.

Nieuws

Meest gelezen