Aan tafel wordt het moeilijke slavernijverleden bespreekbaar en dus gaan koks Judith Cyrus en Reitse Spanninga 500 maaltijden van het Surinaamse gerecht heri heri koken
Wie samen aan tafel zit komt nader tot elkaar. Vanuit die overtuiging gaan koks Judith Cyrus en Reitse Spanninga op 1 juli vijfhonderd maaltijden van het Surinaamse gerecht heri heri koken in Leeuwarden. Gisteren werd in Grand Café De Walrus alvast een voorproefje gegeven.

Marian Markelo van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfernis (r) schept heri heri op, bereid door koks Reitse Spanninga (l) en Judith Cyrus (m). Foto: Xanne Vera Wijkamp
,,Heri heri was typisch slavenvoedsel”, vertelt Judith Cyrus, met haar kookboek Paramaribo een specialist in de Surinaamse keuken. ,,Het bestaat uit cassave en zoete aardappel, groene en gele bananen – allemaal lokale tropische producten – en bakkeljauw, ofwel gezoute vis. Die kwam uit de Nederlanden. Het is een gerecht waar je de geschiedenis van Suriname in terugproeft.”