GGD Fryslân meldt verzesvoudiging van het aantal coronabesmettingen in de afgelopen week, maar ook slechts één ziekenhuisopname

De GGD heeft in Fryslân zo’n tachtig coronaclusters gevonden met minstens drie besmettingen die aan elkaar te linken zijn. Vooral niet of niet volledig gevaccineerde jongeren liepen corona op, in cafés of dansgelegenheden.

GGD-testlocatie in Nes op Ameland.

GGD-testlocatie in Nes op Ameland. Foto: Jan Spoelstra

De besmettingscijfers zijn het hoogst in de gemeenten met de grootste horecaclusters: Leeuwarden, Súdwest-Fryslân, Smallingerland, Heerenveen, De Fryske Marren en Ameland. Dat meldt GGD Fryslân in zijn weekbericht.

Onder bewoners van Ameland ging het aantal besmettingen in een week tijd van 0 naar 54. Wanneer de vakantiegangers en horecapersoneel van de wal hierbij worden opgeteld, ligt het totale aantal op het eiland echter ver boven de honderd. Het naastgelegen Schiermonnikoog is de enige Friese gemeente waar ook deze week geen besmettingen zijn vastgesteld.

Vakantiegangers

De afgelopen week zijn 1467 inwoners van Fryslân positief getest, tegen 229 een week eerder, wat neerkomt op een verzesvoudiging. In totaal heeft de GGD in de afgelopen week zo’n 13.000 tests afgenomen, zesduizend meer dan vorige week. Ook zijn er op de Leeuwarder testlocatie WTC Expo zo’n achthonderd tests gedaan voor het landelijke project testenvoorjereis.nl, voor vakantiegangers.

Van de positief getesten was ongeveer twee derde tussen de achttien en dertig jaar oud. Aanzienlijk minder besmettingen zijn er gemeten onder de goeddeels gevaccineerde groep ouderen, maar toch was ook hier een stijging zichtbaar: in de afgelopen week werden 33 zestigplussers positief getest. Dat waren er een week eerder vijf. „Der sieten faksinearre en net-faksinearre minsken by, en in grutte groep dy’t noch net folslein faksinearre is”, meldt GGD-woordvoerder Jan Arendz.

Eén ziekenhuisopname

Tegenover de spectaculaire stijging van het aantal positieve testen staat dat in de afgelopen week in Fryslân maar één Covid-patiënt in het ziekenhuis is opgenomen. Ook is er één coronasterfgeval bekend.

Vermoed wordt dat hier de Delta-variant van het coronavirus in het spel is, die veel besmettelijker is dan eerdere varianten, maar ook voor mildere klachten zorgt. Uit het kiemonderzoek van positieve testmonsters door het RIVM blijkt dat de Deltavariant drie weken geleden ongeveer een derde van de besmettingen uitmaakte. Inmiddels zal dat aandeel groter zijn geworden.

Vaccinaties

Met 44.622 vaccinaties in de afgelopen zeven dagen heeft GGD Fryslân bijna zevenduizend meer prikken gezet dan de week ervoor. Inmiddels zijn er via de GGD zo’n 225.000 Friezen volledig gevaccineerd.