Dit artikel is vandaag gratis

Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen; recordaantal besmettingen in een week gemeld

Een meisje ondergaat een speciale kindercoronatest. Foto: ANP

Ruim een week geleden zijn de nieuwste coronaregels ingegaan, maar die maatregelen hebben de verspreiding van het coronavirus vooralsnog niet kunnen afremmen. Het aantal ziekenhuisgevallen en positieve tests blijft stijgen.

Het coronavirus blijft zich razendsnel verspreiden. In de afgelopen week heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 153.957 positieve tests geregistreerd. Dat is een flinke aanscherping van het record van de week ervoor, toen er ruim 110.000 besmettingen aan het licht waren gekomen.

Nog een week eerder waren er bijna 77.000 nieuwe gevallen, dus het cijfer is in twee weken tijd verdubbeld. ,,De stijging houdt aan op alle fronten”, concludeert het RIVM.

Het aantal positieve tests ligt ruim 39 procent hoger dan vorige week. Het is de zevende achtereenvolgende week dat het aantal nieuwe gevallen met ongeveer 40 procent toeneemt. Sinds begin oktober is het aantal positieve tests vertienvoudigd.

Ziekenhuisopnames

Bij 1833 mensen waren de klachten vorige week zo erg dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. Dat is het hoogste aantal sinds eind april. Vorige week meldde het RIVM 1390 opnames, de week ervoor 1137. Bij 289 van de 1833 opgenomen mensen was de gezondheidstoestand zo ernstig dat ze op een intensive care kwamen te liggen. Dat is het hoogste aantal sinds begin mei.

Het RIVM registreerde 265 sterfgevallen en ook dat is een flinke toename. Vorige week meldde het RIVM het overlijden van 173 coronapatiënten, de week ervoor van 172 mensen. Het zijn vooral 80-plussers die aan de gevolgen van de besmetting sterven.

Het reproductiegetal zakte iets, van 1,26 vrijdag naar 1,21. Het is een minimaal verschil, het betekent dat het virus zich nog altijd in hetzelfde tempo blijft verspreiden en dat het aantal positieve tests dus in hetzelfde tempo blijft toenemen.

Aanhoudende toename

Sinds maandag nam de totale ziekenhuisbezetting met 110 covidpatiënten toe. Op de intensive cares steeg het aantal mensen met corona dinsdag met 18 tot 488. Eind mei lagen er voor het laatst zoveel mensen op de ic’s. Als de huidige toestroom doorzet liggen er waarschijnlijk deze week nog meer coronapatiënten op de ic’s dan een jaar geleden.

Op de verpleegafdelingen nam het aantal covidpatiënten dinsdag toe met 92 tot 2052. Meer dan 2000 mensen met corona op deze afdelingen is sinds begin januari niet meer voorgekomen.

Het LCPS verwacht niet dat het aantal covidpatiënten in de ziekenhuizen op korte termijn afneemt. Om de druk op de zorg te ontlasten worden er dinsdag de eerste twee coronapatiënten overgebracht naar ziekenhuizen in Duitsland.

Testen

In Fryslân nam GGD Fryslân vorige week een recordaantal van 22.753 testen af. Daarmee zit de gezondheidsorganisatie al boven zijn maximale capaciteit te werken. Ook de Friese ziekenhuizen moeten alle zeilen bijzetten om deze coronagolf aan te kunnen. Dat komt niet alleen door coronapatiënten, maar vooral door het personeelstekort: het personeel is nog uitgeput door de vorige golven, waardoor zowel het ziekteverzuim als de uitstroom van personeel hoog zijn .

Een uitbraak in de dorpen Oudega (Sm) en Lippenhuizen leidde er al toe dat beide dorpen vrijwillig in lockdown gingen. Dat wierp zijn vruchten af: het virus werd teruggedrongen .

Met speciale acties hoopt GGD Fryslân de vaccinatiegraad omhoog te brengen. Zo vaccineert in Oosterwolde een apotheker tegen corona. ,,Ik ken mijn patiënten, want ik zit dichtbij ze in de wijk. Mensen kunnen met al hun vragen bij mij terecht, zonder afspraak”, zegt apotheker Rogier Hilbers. ,,In Fryslân ligt de vaccinatiegraad nu op zo’n 80 procent, er is dus best ruimte om die omhoog te brengen.”

Nieuws

menu