Abel Reitsma (CDA) voorgedragen als wethouder in Leeuwarden

Abel Reitsma (34 jaar) is voorgedragen als nieuwe wethouder namens het CDA in de gemeente Leeuwarden. Hij volgt Friso Douwstra op, die eind september als gedeputeerde aan de slag gaat bij de provincie. Douwstra volgt op zijn beurt Sander de Rouwe op die burgemeester wordt in Kampen.

Abel Reitsma had al langer de ambitie om wethouder te worden.

Abel Reitsma had al langer de ambitie om wethouder te worden.

Reitsma is momenteel raadslid voor het CDA in Leeuwarden. Bij de laatste verkiezingen eind 2017 stond hij op de vierde plek op de lijst en was daarmee de hoogste nieuwkomer. Hij is tien jaar actief voor de partij. In de raad hield hij zich onder meer bezig met het festivalbeleid en de inrichting van de jeugdzorg. Ook was hij woordvoerder op het dossier Zalen Schaaf. Als wethouder neemt hij de portefeuille over van Douwstra, die naast economische zaken uit onderwijs, sociale zaken en verkeer en vervoer bestaat.

Reitsma had al langer de ambitie om wethouder te worden. ,,Ik kijk er naar uit om de portefeuilles van Friso binnen de termijn af te ronden. Mijn doel is om impact te maken vanuit een eerlijk en genuanceerd verhaal. Dat kon in mijn rol als raadslid en als wethouder wil ik dat weer zo doen.”

Lijsttrekker

Behalve voor het wethouderschap draagt het bestuur Reitsma ook voor als kandidaat-lijsttrekker richting de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. De leden van het CDA Leeuwarden besluiten hier binnenkort over.

De nieuwe wethouder werkt nu nog als docentopleider en docent Engels bij het Friesland College. Verder is hij actief bij de Eduardo Frei Stichting, waarvoor hij politieke trainingen geeft in landen waar de democratie nog in ontwikkeling is.