Dit artikel is vandaag gratis

Achmea wil sneller verduurzamen en daarnaast ook een verzekering voor schade door overstromingen ontwikkelen

Limburg werd afgelopen zomer geplaagd door overstromingen van rivieren. Achmea wil samen met de overheid een overstromingsverzekering ontwikkelen. Foto ANP

Verzekeraar Achmea gaat in een hoger tempo verduurzamen. Het verzekeringsbedrijf wil over acht jaar een klimaatneutrale bedrijfsvoering, in 2040 klimaatneutrale beleggingen en uiterlijk in 2050 een verzekeringsportefeuille die niet bijdraagt aan de klimaatcrisis.

Dat maakte het verzekeringsbedrijf vrijdag bekend bij de presentatie van de jaarcijfers over 2021. Dat was voor Achmea, met een resultaat van 585 miljoen euro, een financieel minder goed jaar dan 2020. Toen was het resultaat 630 miljoen euro.

De winst uit zorgactiviteiten viel flink lager uit. Dat komt met name doordat Achmea reserves heeft ingezet om de premiestijging voor 2022 te beperken. Het aantal zorgklanten steeg mede hierdoor wel met ongeveer 300.000 naar 5,1 miljoen in 2022.

Overstromingsverzekering

De verzekeraar, met merknamen als De Friesland, Centraal Beheer, Interpolis, FBTO en Zilveren Kruis en met zo’n tweeduizend werknemers in Leeuwarden, wil ook samen met de overheid een overstromingsverzekering opzetten. Nu zijn niet alle gevolgen van overstromingen door grote rivieren, zoals afgelopen zomer in Limburg, gedekt.

De hogere schadelast door de overstromingen in Limburg en sneeuwstorm Darcy begin februari werd bij Achmea gecompenseerd door een verbeterd resultaat bij inkomensverzekeringen en minder inbraak- en verkeersschades tijdens de coronapandemie.

Achmea zegt het verloop van de gebeurtenissen in Oekraïne, de internationale maatregelen en de economische impact hiervan op de financiële markten en de inflatie te volgen. De omvang van de beleggingen in Rusland, Oekraïne en Belarus van Achmea zijn echter zeer beperkt, meldt het bedrijf.

Oekraïne

De onwerkelijke situatie in Oekraïne laat volgens topvrouw Bianca Tetteroo zien hoe weinig vanzelfsprekend ,,vreedzaam samen leven’‘ eigenlijk is en ,,hoe kwetsbaar we als samenleving en als mens zijn”. De situatie in Oekraïne staat volgens haar natuurlijk in schril contrast met de ontwikkelingen in de Nederlandse samenleving, waar het afgelopen jaar wederom in het teken stond van het coronavirus.

Nieuws

menu