Dit artikel is vandaag gratis

Acht meter archief erbij in Harlingen: De familie Hannema maakt haar familiearchief openbaar. Sommige documenten dateren uit 1589

Sjoerd Jacobus Hannema en Hugo ter Avest, directeur Hannemahuis, ondertekenen schenkingsovereenkomst familiearchief Hannema. Foto: Gemeentearchief Harlingen

Deze week is het familiearchief van Hannema geschonken aan het Gemeentearchief Harlingen. Onderzoekers hebben nu toegang tot de documenten die dateren uit de jaren 1589 tot en met 1989.

Het archief werd geschonken omdat Jacobus Hannema, die in 2022 overleed, graag wilde dat het openbaar toegankelijk zou worden. Daarom besloot zijn zoon Sjoerd Jacobus die wens te vervullen en het archief uit de brandkast in het Hannemahuis aan het gemeentearchief Harlingen te schenken. Het Hannemahuis is vanaf 1964 in handen van de gemeente Harlingen en fungeert sindsdien als museum.

De 49 archiefdozen met documenten kunnen nieuwe inzichten geven over de Harlinger geschiedenis. De familie Hannema was in de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw een familie van zoutzieders, jeneverstokers en importeurs van zuidvruchten die decennialang in Harlingen hebben gewoond. Ook hadden ze contacten met andere Harlinger families door huwelijken.

Bijzondere documenten zijn bijvoorbeeld een muziekboekje uit 1734, een receptenboekje van de jeneverstokerij, kasboeken en 300 familiefoto’s. Het archief is op afspraak in te zien.

Nieuws

menu