Dit artikel is vandaag gratis

Actie voor Voedselbank Leeuwarden tijdens Cambuur – Ajax. ‘Als 10.000 mensen iets meenemen, komen we een heel eind’

Beeld van de actie zoals die eerder plaatsvond bij het stadion. Foto: FD

Zondag staat de wedstrijd Cambuur – Ajax op het programma. SC Cambuur en de maatschappelijke tak Cambuur Verbindt komen dan weer in actie voor de Voedselbank Leeuwarden. ,,Het zijn bizarre tijden. Elke hulp kunnen we nu gebruiken’’.

Het is alweer zeker de vierde keer dat rond een competitiewedstrijd van SC Cambuur een inzameling wordt gehouden voor de voedselbank, zo vertelt coördinator Karin Smit van Cambuur Verbindt. ,,We doen dat altijd bewust in deze periode, want met bijvoorbeeld de feestdagen krijgt de voedselbank vaak wel op andere manieren producten. De maanden januari, februari en maart zijn toch moeilijker.”

Op vier plekken rond het stadion zullen kraampjes staan waar producten ingeleverd kunnen worden. ,,Om de hoek bij de Action bij de Noordtribune, bij de hoofdingang, bij het kassaplein tegenover Café Cambuur en bij de Zuidtribune.” Gevraagd wordt om bijvoorbeeld pasta en/of rijst, pastasauzen, olie, suiker, maar ook koffie, thee of broodbeleg te doneren. ,,Vorig jaar haalden we 42 kratten op.’’

Wie geen producten meeneemt, kan ook een gift doneren in een collectebus die bij de kraampjes staat. ,,De BVO Cambuur zal daarnaast ook een cheque overhandigen aan de Voedselbank. Dat geld kunnen ze bijvoorbeeld gebruiken voor de vervoerskosten”, zegt Smit.

Cambuur Dreamschool

Zes jongeren die in het project Cambuur Dreamschool zaten, hebben zich spontaan aangemeld om zondag te helpen. ,,Dat is natuurlijk fantastisch.”

Ook de Voedselbank Leeuwarden komt met enkele vrijwilligers, vertelt manager Jan Hubers. ,,Wij zijn heel blij met alle acties en hulp die wij als Voedselbank Leeuwarden krijgen en zeker ook deze op dit moment. Het zijn namelijk barre tijden.” Sinds oktober is het aantal adressen waar de voedselbank pakketten met levensmiddelen voor samenstelt gestegen ,,van 360 naar nu ruim 500’’. Een stijging van bijna 40 procent in drie maanden tijd.

Het is voor het eerst dat Hubers, die al anderhalf jaar manager is, zoiets heeft meegemaakt. ,,Het aantal schommelde altijd wat rond die 360, maar in oktober kregen we soms wel tien tot vijftien aanmeldingen per dag.”

Onder meer de gevolgen van de Oekraïne-oorlog en de inflatie die alles duurder maakt, werden toen ineens echt goed zichtbaar. ,,We helpen nu tegen de 1400 mensen, waaronder alleenstaanden, maar ook gezinnen met in totaal zo’n driehonderd kinderen.” Niet alleen in Leeuwarden - locatie Tylkedam en Egelantierstraat (wijkgebouw van Heechterp-Schieringen) - worden voedselpakketten uitgedeeld, maar ook in Grou en Stiens.

Raad van Kerken

De Voedselbank Leeuwarden maakt deel uit van de landelijke organisatie Voedselbanken Nederland, waar inmiddels 171 Voedselbanken in het land bij zijn aangesloten. De Voedselbank Leeuwarden is in 2005 opgericht op initiatief van de Raad van Kerken in Leeuwarden. De Voedselbank Leeuwarden werkt als organisatie nauw samen met zoveel mogelijk kerken in de regio, maar ook met tal van andere maatschappelijke instellingen.

Hubers: ,,Ik geef ook presentaties op basis- en middelbare scholen. Dan vertel ik aan leerlingen wat wij eigenlijk doen. Dat we zorgen voor eten voor mensen die geen gezonde boodschappen kunnen kopen. Geen melk, geen vlees, geen fruit. Dat komt dan wel binnen bij die jonge gastjes kan ik je zeggen . Daarom zeg ik ook vaak tegen die scholen: dit is zó belangrijk dat we dit verhaal kunnen vertellen, zowel aan de jonge als oudere generatie.”

‘We gaan knallen’

In het voetbalstadion zit een publiek dat van alle rangen en standen is. Met een goedgevulde portemonnee, maar soms ook mensen die ook de eindjes elke maand aan elkaar vast moeten zien te knopen. ,,Dat je aangewezen bent op de voedselbank kan inmiddels iedereen overkomen’’, aldus Hubers. In Nederland leven een miljoen mensen onder de armoedegrens, zo blijkt uit cijfers van de landelijke koepel van voedselbanken.

Karin Smit is blij dat Cambuur Verbindt opnieuw de Voedselbank Leeuwarden kan steunen. ,,Er komen zondag tienduizend mensen bij de wedstrijd. Als die allemaal wat meenemen, dan komen we een heel eind. We gaan knallen.’’

Nieuws

menu