Dit artikel is vandaag gratis

Actievoerders willen dat Leeuwarden houtrookoverlast onderzoekt. Friezen voor Frisse lucht en andere organisaties willen dat gemeenten goede luchtkwaliteit garandeert.

Open haarden kunnen voor houtrookoverlast zorgen. Foto: FD

Een aantal organisaties - waaronder Friezen voor Frisse lucht - roept bewoners op hun gemeente te vragen de luchtkwaliteit te onderzoeken. Leeuwarden is een van de gemeenten die gevraagd is op te treden tegen houtrookoverlast.

Behalve in Leeuwarden worden halverwege maart handhavingsverzoeken ingediend in onder meer de gemeenten Barneveld, Dieren, Nijmegen, Woudenberg en Zutphen.

Een gemeente is verplicht om een handhavingsverzoek binnen acht weken te behandelen. De Raad van State oordeelde eind 2022 over houtrookoverlast in het Zeeuwse Borssele dat die gemeente na zo’n verzoek onvoldoende onderzoek naar de luchtkwaliteit had gedaan. Door deze uitspraak van de Raad van State is deze collectieve actie mogelijk.

De actievoerders willen gemeenten duidelijk maken dat ze hun onderzoeksplicht serieus moeten nemen. Volgens de actievoerders sterven naar schatting in Nederland jaarlijks drieduizend mensen vroegtijdig door het inademen van houtrook.

Het handhavingsverzoek is te downloaden op de site van de Vrij.

Nieuws

menu