Afgedankt Frans paard Fado draaft nu voor het goede doel: Sportstichting Dol Fijn uit Drachten

Met het afgedankte Franse drafpaard Fado won Stâl Boppeslach onlangs voor het eerst een koers op Victoria Park in Wolvega. Dankzij de legendarische trainer Ao de Wrede leerde Fado weer wat winnen is. Al het geld dat hij binnenhaalt is voor Sportstichting Dol Fijn, die mensen met een beperking helpt bij sport en beweging.

Drafpaard Fado de Padd.

Drafpaard Fado de Padd. Foto: Jilmer Postma

,,Hij heeft een goede, atletische gang. Hij maakt meters. Dat zit erin, dat kun je niet trainen.”

Aonne de Wrede, beter bekend als Ao, kijkt naar Fado de Padd, de zesjarige draver die hij sinds januari vorig jaar onder zijn hoede heeft en die onderdak heeft in de stal van de bekende draftrainer Hans Bot in Lippenhuizen. ,,De training zit hem in de zelfbeheersing, galoppades mogen niet”, zegt De Wrede.

,,Ze moeten het spelletje doorhebben. Als een paard snapt waarom hij het doet, sneller lopen dan de rest van het veld, dan heeft hij er plezier in. Er zijn in aanleg snellere paarden die toch weinig winnen omdat ze het spelletje niet doorhebben.”

Ao de Wrede (69) is een bekende naam in de drafwereld. Uranus ter Lune, Excellent Speed, Sitting Tight, Greatest Secret, Nevele Cero O, allemaal paarden die hij trainde. In 2000 verkocht hij zijn boel en reisde hij de wereld over. Hij woonde in Italië, in Frankrijk, in de Verenigde Staten, in Canada, totdat hij om gezondheidsredenen terugkeerde naar Nederland.

Daar werd hij benaderd door de broers Hendrik en Marthijs Roorda, die een afgedankt drafpaard hadden gekocht en daarmee wilden gaan koersen voor het goede doel. De Wrede nam de klus onbezoldigd aan. ,,Ik vond het meteen een leuk, sympathiek project waar ik wel aan wilde meewerken.”

Goede drafgenen

De broers Roorda hadden eigenlijk niks met paarden of drafkoersen, maar toen ze eens op uitnodiging op Victoria Park in Wolvega waren, kwamen op het idee om voor het goede doel te gaan koersen. Ze richtten Stâl Boppeslach op en kochten de geblesseerde Fado de Padd, die goede drafgenen heeft. Zijn vader Love You heeft anderhalf miljoen euro bij elkaar gedraafd. ,,Een goed paard is onbetaalbaar”, legt Marthijs Roorda (34) uit. ,,Een geblesseerd paard verdient de kans, de tijd en het geduld om terug te komen. Maar Fado was echt verwaarloosd toen hij hier kwam.”

De drafsport is enorm groot in Frankrijk. Er gaat meer dan tien miljard euro per jaar in om. Victoria Park is sinds de privatisering in 2010 de samenwerking aangegaan met de Franse koersorganisator Letrot. Er worden veel Franse koersen verreden op Wolvega. Die komen daar live op televisie en Franse journalisten komen ervoor naar Fryslân.

De Wrede: ,,De Fransen zijn een echt paardenvolk, maar als een paard niks oplevert hebben ze er geen aandacht meer voor. Dan gaat het van: oh ja, ik heb er daar ook nog een staan, die moet maar eens eten. Het kan zomaar dat zo’n paard een week niks heeft gehad.”

14.000 veulens

,,Er worden daar 14.000 veulens per jaar geboren”, vult Roorda aan. ,,Die moeten al vroeg presteren. Als dat niet lukt, bijvoorbeeld omdat een paard een laatbloeier is of blessures heeft, dan is het sportief gezien afgeschreven.”

En dat terwijl er nog veel te bereiken valt met dergelijke paarden. De Wrede: ,,Heel veel paarden verdwijnen van het toneel terwijl ze nog goed genoeg zijn of kunnen worden. Maar het geduld en de tijd ontbreekt. Ik steek dat er graag in. Ik had bij Fado snel in de gaten dat hij talent heeft. Als dat niet zo was had ik het niet gedaan. Waar ik dat aan zie? Ik kan het je niet zeggen. Ervaring, gevoel, ik moet een paard in de handen hebben.”

De Wrede kan een getalenteerd paard beter maken. ,,Paarden zijn als computers: je moet ze inprogrammeren.”

Korte circuits

Franse dravers moeten ook wennen aan de kortere Nederlandse pistes. Franse koersen zijn stayerskoersen tot 3100 meter. ,,Stayers worden snel moe op korte banen”, weet De Wrede. Nederlandse koersen zijn twee kilometer en het bochtenwerk op korte circuits is lastig. Fado koerst sinds oktober vorig jaar. Hij was al twee keer tweede geworden toen hij eind mei zijn eerste koers op Victoria Park won. Deze vrijdag komt hij in Wolvega opnieuw aan de start in een koers waar om 5000 euro prijzengeld wordt gestreden.

Dit seizoen heeft Fado al 3600 euro gewonnen. Vorig seizoen bleef de teller op 2900 euro steken. Al dat geld is voor Sportstichting Dol Fijn uit Drachten, die kinderen en volwassenen met verstandelijke en/of lichamelijke beperking in staat stelt te sporten. Inmiddels worden zo’n 150 mensen door Dol Fijn geholpen. De kosten voor onderdak en levensonderhoud van Fado komen uit een groepje sponsorbedrijven rond Stâl Boppeslach.

De Roorda’s hebben samen het bedrijf GreenInclusive in Drachten, dat oplossingen voor CO2-opslag bedenkt en producten uit natuurlijke grondstoffen produceert. Stâl Boppeslach bestaat louter voor het goede doel. Ze hebben ook het bedrijf TROTR Media opgericht, een nieuwssite voor interviews met trainers en pikeurs, live verslagen van binnen- en buitenlandse koersen en waarmee ze de drafsport verder onder de aandacht willen brengen van nieuwe doelgroepen.

Roorda: ,,Er gebeurt weinig om die sport te vernieuwen. Iedereen die wel eens op de drafbaan komt zegt dat het hartstikke leuk is. Dan moet je er ook voor zorgen dat je die mensen vasthoudt.”