Dit artikel is vandaag gratis

Actievoerende studenten, RUG en de gemeente Groningen bereiken akkoord over oplossing woningnood

Actievoerende studenten vieren de overwinning: de onderhandelingen met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de gemeente Groningen zijn geslaagd.

Voldoende betaalbare noodopvang in Groningen, en een lagere prijs voor een veldbedje in de noodopvang: dat is de uitkomst van het akkoord dat studenten, RUG en de gemeente Groningen sloten na protesten in het Academiegebouw donderdag.

Na negen uur lang het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen bezet te hebben, kwam de groep studenten rond 21:30 uur tot een akkoord met de universiteit en de gemeente Groningen. De actiegroep Shelter Our Students (S.O.S.) bezette donderdagmiddag het Academiegebouw om een oplossing af te dwingen voor de woningcrisis voor met name internationale studenten.

Er is afgesproken dat er in de stad voldoende, betaalbare noodopvang komt voor studenten die dat nu nodig hebben. De prijs van de noodopvang met veldbedjes gaat van negen naar zes euro per dag. Lees hier de reportage die verslaggever Rosalie Mulder maakte over de bezetting van het Academiegebouw

Eerlijk verhaal

Daarnaast hebben de universiteit en de gemeente beloofd dat er een ‘eerlijk verhaal’ komt voor aankomende studenten wat betreft de woonsituatie in de stad. Volgens S.O.S. hebben veel dakloze studenten met de huidige informatievoorziening van tevoren niet kunnen verwachten dat er een woningcrisis heerst.

Verder heeft S.O.S. afgesproken dat er op de Zernike-campus tijdelijke woonruimte komt. Dat moet de tijd overbruggen tot 2025: dan is het de bedoeling dat daar uiteindelijk 1500 studenteneenheden worden gebouwd.

De RUG en de gemeente Groningen zullen ook een statement naar buiten brengen, met daarin de oorzaken voor de woonproblemen en een beschrijving van wat er moet gebeuren. Het statement noemt S.O.S. ,,een erkenning dat we dit als stad niet meer aankunnen’’.

Nieuws

menu