Aftreden mooie stap, maar vertrouwen is niet terug

Een mooie stap dat het kabinet is afgetreden, maar het vertrouwen in de politiek is er bij Mariëlle Nijland (51) uit De Westereen en Anoeska de Vries (45) uit Garyp niet mee terug. Zij zijn twee van de ongeveer driehonderd Friese gedupeerden van de toeslagenaffaire.

,,Eindelijk erkenning voor wat ons is aangedaan”, reageert De Vries. ,,Een mooier signaal kunnen we niet krijgen.”

Maar de woorden die de kabinetsleden bij het aftreden spraken, vindt Nijland ongeloofwaardig. ,,Mooi dat ze hun verantwoordelijkheid nemen, maar van de 5000 mensen die voor het einde van vorig jaar compensatie zouden ontvangen, hebben 500 dat nog maar gekregen.”

Zowel De Vries als Nijland snappen niet dat Mark Rutte toch weer VVD-lijsttrekker wordt bij de komende verkiezingen. Nijland: ,,Het is toch allemaal onder zijn verantwoordelijkheid gebeurd. Zoiets hoef je in het bedrijfsleven niet te flikken, dan ga je er gelijk uit.”

De keuze van Lodewijk Asscher en Eric Wiebes om de politiek te verlaten, kan bij haar op meer begrip rekenen. ,,Maar Asscher is ook een gladde aal die in zijn afscheidsspeech nog ontkent dat hij er iets van wist. Dat is absoluut niet waar. Journalist Pieter Klein heeft boven water gekregen dat Asscher wel degelijk op de hoogte was. En Wiebes denkt ook: ik kies eieren voor mijn geld. Die komt wel ergens anders aan de bak.”

Wij zijn door de toeslagenaffaire zo beschadigd. Er moet dan heel wat gebeuren wil dat hersteld worden

Ze verwacht dat er de komende tijd nog veel meer belastende stukken boven tafel komen. ,,Het zal mij niets verbazen als er een parlementaire enquête komt.”

De Vries is wat minder fel in haar reactie op de politici, maar zou het ook beter vinden dat Mark Rutte en Wopke Hoekstra zich niet meer verkiesbaar zouden stellen. ,,Voor ons gevoel zijn zij net zo goed verantwoordelijk voor wat er is gebeurd.”

De boosheid, die De Vries eerder in het Friesch Dagblad zei te voelen over het ‘ongekende onrecht dat ons in aangedaan’, is nu bij haar weg. Wat daarbij, naast het aftreden van het kabinet, ook hielp is dat zij in de laatste week van vorig jaar al een compensatie heeft ontvangen. Daarmee kan ze haar schulden afbetalen en houdt ze zelfs een beetje over. ,,Ik hoorde bij de schrijnendste gevallen en had een persoonlijke zaakbehandelaar die mij bijstond. De verdere afwikkeling van de werkelijk geleden schade is nog niet rond. Maar ik heb nu weer het gevoel dat ik kan ademhalen.”

Na het ,,snoeiharde rapport” dat het kabinet ,,met schaamte” heeft gelezen, kan het kabinet niet anders dan aftreden. Dat zei premier Rutte op de persconferentie na het bekendmaken van de val van zijn derde kabinet over de kinderopvangtoeslagenaffaire. https://t.co/JuMSOpJAsV

— Friesch Dagblad (@frieschdagblad) January 15, 2021

Het enige dat Nijland heeft ontvangen is een kerstbonus van 750 euro. ,,Nog niemand heeft de beloofde 30.000 euro die alle gedupeerden voor 1 mei zouden krijgen binnen. Ik moet nog zien of de compensatie dit jaar wordt uitbetaald.”

En welke stappen de politiek misschien de komende tijd nog doet, het zal volgens De Vries het vertrouwen in de politiek niet meer herstellen. ,,Wij zijn door die hele toeslagenaffaire zo beschadigd. Er moet dan heel wat gebeuren wil dat hersteld worden.”