Dit artikel is vandaag gratis

Afval een tweede leven geven kan binnenkort ook bij nieuw Circulair Ambachtscentrum in Grou

De milieustraat van Grou. Foto: Google Maps

Er komt een Circulair Ambachtscentrum in Grou. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft maandag 50.000 euro subsidie toegekend voor dit initiatief van de gemeente Leeuwarden, Omrin en Kringloopwinkel Grou.

In het ambachtscentrum wordt herbruikbaar grof huishoudelijk afval en bouw- en sloopafval dat is ingeleverd, geschikt gemaakt voor een tweede leven. Het pand dat grenst aan de milieustraat wordt omgetoverd tot demontagehal en wordt daarmee onderdeel van het Circulair Ambachtscentrum Grou.

,,Grof huishoudelijk afval dat op de milieustraat wordt aangeboden is vaak prima te hergebruiken als grondstof met een nieuwe bestemming”, vertelt wethouder Evert Stellingwerf. ,,Het is zonde dat we deze grondstoffen nu allemaal moeten verbranden.” Bezoekers van de milieustraat gaan straks eerst door de demontagehal, voordat ze op de milieustraat terecht kunnen. Hiermee verwacht Omrin jaarlijks 60 procent van het grof huishoudelijk afval uit het dorp te kunnen reduceren.

Demontageteam

In het demontageteam komen mensen te werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook mensen die dagbesteding of vrijwilligerswerk zoeken zijn welkom. Zo ontstaat er een verbindende schakel met een sociaal-maatschappelijk belang, aldus de gemeente Leeuwarden.

Nieuws

menu