Al veel jeugd van 12 tot 18 jaar geprikt met Pfizer tegen het coronavirus op de Waddeneilanden

Deze week werden op Schiermonnikoog 25 van 41 tieners in de leeftijd van twaalf tot achttien jaar geprikt met een coronavaccin. Na de eerste dag op Terschelling en Ameland stond daar gisterochtend de teller op 57 en 68 gevaccineerde kinderen. Zaterdag en zondag wordt er op de eilanden verder gevaccineerd met Pfizer/BioNTech.

Een jonge inwoner van Terschelling kijkt toe bij een vaccinatie tegen het coronavirus. Toen coronaminister Hugo de Jonge bekendmaakte dat alle kinderen van 12 jaar en ouder een prikafspraak mogen maken, heeft de gemeente de eilanders in die leeftijdsgroep laten weten dat ze zonder afspraak zich kunnen melden voor een prik.

Een jonge inwoner van Terschelling kijkt toe bij een vaccinatie tegen het coronavirus. Toen coronaminister Hugo de Jonge bekendmaakte dat alle kinderen van 12 jaar en ouder een prikafspraak mogen maken, heeft de gemeente de eilanders in die leeftijdsgroep laten weten dat ze zonder afspraak zich kunnen melden voor een prik. Foto: Jaap Schaaf

,,Op Schier heeft een behoorlijk deel van de jongeren zich laten vaccineren; 25 van de 41 is een mooi getal”, zegt Jan Arentz, woordvoerder van GGD Fryslân in een toelichting op het weekrapport. De Vlielander kinderen kunnen komende woensdag terecht, voor hen kwam de mededeling te laat dat ook jeugd zonder onderliggende klachten gevaccineerd kan worden.

Jeugd van vaste wal

Het RIVM nodigt sinds gisteren ook jeugd van de vaste wal uit om een prik te komen halen. Kinderen met het geboortejaar 2004 hebben al een brief op de mat gekregen. Het was gisteren nog te vroeg voor een indicatie van de respons daarop. De jongeren kunnen op dezelfde priklocaties terecht als volwassenen.

32.253 Friezen zijn afgelopen week gevaccineerd, binnen of buiten de provinciegrens. Na meerdere recordvaccinatieweken viel het aantal nu fors lager uit: de week ervoor kregen nog 51.204 Friezen een prik. Dat heeft volgens Arentz twee oorzaken. Er zijn nacalculaties geweest waaruit blijkt dat de gemelde aantallen in de vorige weken wat te hoog zijn geweest. Daarnaast zijn er 7500 minder Pfizer-prikken gezet en duizend minder van Moderna.

Minder vaccins gepland

De verminderde beschikbaarheid van vaccins was al bekend bij de GGD, en daarmee waren ook minder tijdstippen en personeel beschikbaar gesteld op de vaccineerlocaties. ,,Dat is zo gepland, we hebben niet iemand naar huis hoeven sturen.”

Afgelopen week maakte het kabinet bekend dat mensen die een prik willen ook kunnen overstappen op het Janssen-vaccin, waarvan er maar één nodig is. GGD Fryslân had priklijnen en mensen beschikbaar om die mogelijkheid te bieden. ,,4197 Friezen zijn geswitcht en zijn gevaccineerd met het Janssen-vaccin”, zegt de GGD-woordvoerder. ,,Als voornaamste redenen daarvoor hoor je vaak de vakantie en dat mensen de risico’s voor zichzelf niet hoger inschatten bij dit vaccin.”

Er zijn nu in totaal 464.632 prikken gezet door de GGD bij inwoners van Fryslân. Naar schatting hebben nog eens 100.000 tot 140.000 Friezen een vaccinatie gehaald bij de huisarts.

Besmettingen

Het aantal coronabesmettingen liep verder terug deze week. Bij 68 mensen in de provincie was er een positieve uitslag, tegen 88 vorige week. Er zijn in de hele provincie nog vier clusters, met tussen de drie en acht besmettingen. De gemeenten Leeuwarden (16) en Weststellingwerf (11) hadden de meeste positieve tests. Er lieten zich 3915 mensen testen, tegen 4032 een week eerder.

GGD Fryslân maakt zich zorgen over nieuwe virusvarianten uit het buitenland. Vakantiegangers die uit een hoogrisicogebied (code oranje) van buiten de Europese Unie terugkeren krijgen het dringende advies tien dagen in quarantaine te gaan, eventueel te verkorten door een test op dag vijf. Bij thuiskomst van locaties binnen de EU is een negatieve test, of bewijs van vaccinatie of het doormaken van de ziekte eerder voldoende. Sinds donderdag is dit aan te tonen met het Digitaal Corona Certificaat.