Dit artikel is vandaag gratis

Al vijf winters laat Elles Feenstra de kachel uit. 'Met zo’n elektrische deken ben ik minder geld kwijt dan het hele huis warm stoken'

Met een bloempotkachel verwarmt Elles Feenstra haar kamer. Zo'n kachel vraagt wel goed ventileren met het oog op koolmonoxidevergiftiging. Foto: Marchje Andringa

Extra truien aan, pas opstaan als het licht is en, als ze verkleumd thuiskomt, de vaat wassen om weer warmer te worden. Zo heeft Leeuwarder Elles Feenstra (57) leren leven met energiearmoede.

Bij ‘Feenstra’ denkt menig Fries als snel aan ‘verwarming’. Maar Elles Feenstra (geen familie) leeft zonder verwarming. Al vijf jaar zet ze, om kosten te besparen, de kachel in haar flatje aan De Kei in Leeuwarden niet aan. Ook niet als het stevig vriest. ,,Het went. Als ik bij andere mensen ben verbaas ik me er over dat ze al bij 5 graden boven nul de kachel aanzetten.”

Wegens ziekte afgekeurd moet ze rondkomen van de bijstand en daar kan ze de verwarming niet van betalen. Zeker niet met de hoge ziektekosten die ze heeft. ,,Mijn flat heeft blokverwarming. De stookkosten worden bij de huur verrekend. Dat kost me nog steeds maandelijks 33 euro; 28 euro vaste lasten en 5 euro extra voor het geval ik de kachel aanzet als er visite komt.”

Levenswijze

Maar die 60 euro per jaar aan energie voor bezoekers maakt ze zeker niet op. ,,Sinds ik niet meer stook zoeken mensen me niet meer op. Maar ik zie nooit een terugstorting van het bedrag.”

De maandrekening voor ze de kachel uitliet was overigens 105 euro. Er is dus sprake van een behoorlijke besparing. Het vraagt wel een andere levenswijze dan met de kachel aan.

Kringloop

Met dikke kleding - ,,bij de kringloop aangeschaft” -, kaarsen en een elektrische deken om als het erg koud wordt, kan ze het redden. ,,Met zo’n elektrische deken ben ik minder geld kwijt dat het hele huis warm stoken. En mijn kast hoeft toch ook niet warm te worden?”

Bij vorst wordt het ook voor de inmiddels geharde Feenstra wel afzien. ,,Dan heb ik wel meer last van mijn gewrichten.”

De flat is ruim zes jaar geleden opgeknapt en geïsoleerd. Maar minder goed dan waar Feenstra op had gehoopt. ,,Het zou van energielabel G naar B gaan, maar het is D geworden.”

Kloof

Weet ze de verwarmingskosten tot een minimum te beperken, op de gas- en stroomrekening voor koken en huishoudelijke apparaten kan ze niet verder besparen. ,,Er komt een energiecoach langs die me goed helpt met allerlei tips. Bij het eerste bezoek kreeg ik ook een ledlamp. En een tweede toen ik een besparingscertificaat behaalde”, vertelt Feenstra. ,,Maar weet je wat zo raar is? Mensen met een koophuis hoeven alleen een enquête in te vullen en krijgen een hele doos vol ledlampen. Zo vergroot je de kloof tussen arm en rijk alleen maar.”

Volgens eigenaar WoonFriesland heeft de sociale huurflat geen label D maar label C. ,,De flat is al een aantal jaren geleden aangepakt. Bij oplevering had het wel een B-label, maar de eisen zijn inmiddels strenger geworden”, aldus woordvoerder Iris Nauta.

Elles Feenstra doet haar verhaal ook woensdag op het KennisCafé: Energiearmoede van de Friese Milieufederatie.

Nieuws

menu