Alleen Duitsers blijven weg uit Fryslân deze herfstvakantie

Even lekker uitwaaien op het strand, wandelen door de bossen of een fijn fietstochtje maken langs pittoreske Friese dorpen. Het vooruitzicht om tijdens de herfstvakantie even van huis weg te zijn, doet veel Nederlandse toeristen naar Fryslân trekken.

Vakantiegangers op de strandovergang bij Buren op Ameland. Het eiland moet het deze herfstvakantie doen zonder veel Duitse toeristen.

Vakantiegangers op de strandovergang bij Buren op Ameland. Het eiland moet het deze herfstvakantie doen zonder veel Duitse toeristen. Foto: Jan Spoelstra

Ondanks de verslechterde coronasituatie valt het aantal boekingen bij Friese vakantieparken, campings en hotels bepaald niet tegen. Alleen veel Duitsers nemen het zekere voor het onzekere en blijven weg.

Op Ameland stapten dit weekeinde flink wat toeristen van de veerboot. Volgens Cinto Prosperi, directeur van de Amelander VVV, is het druk op het eiland. ,,We merken dat veel Nederlanders die van plan waren om naar het buitenland te gaan, nu voor een verblijf in eigen land kiezen. Dat is gezien de situatie ook logisch”, vindt Prosperi, die uit Nederland welgeteld nul annuleringen heeft ontvangen. ,,Sterker nog: veel mensen boeken nu op het laatste moment.”

Meevaller

Het is voor de eilander recreatiesector een meevaller, want vanuit Duitsland kwamen de afgelopen weken veel annuleringen. Duitsers die in Nederland (uitgezonderd Zeeland en Limburg) vakantie komen vieren moeten bij thuiskomst verplicht tien dagen in quarantaine of een coronatest doen. ,,Normaal gesproken is in deze periode 30 procent van de toeristen op Ameland afkomstig uit Duitsland. Dat beeld is nu heel anders. Want het aantal witte kentekens dat van de veerboot rijdt, is veel lager. Daar hebben we echt last van.”

Het aantal witte kentekens dat van de veerboot rijdt, is veel lager. Daar hebben we echt last van

Zeker Duitse gezinnen blijven weg, omdat bij thuiskomst de kinderen tien dagen niet naar school mogen. Prosperi: ,,Ik had laatst een Duitse meneer aan de lijn, die wilde doen alsof hij in Zeeland op vakantie was geweest en daarom via de snelweg bij Arnhem de Duitse grens over zou gaan. Maar ik zei tegen hem: denk je dat je kinderen op school dan niets zullen vertellen over Ameland? Zoiets is niet verstandig om te doen.”

Grote onzekerheid

Ondanks dat Nederlanders het gemis aan Duitsers deels wel compenseren, zullen er volgens Properi vakantiehuisjes leeg blijven. Hij merkt dat bij veel mensen de onzekerheid groot is: de telefoon stond de afgelopen tijd roodgloeiend. ,,Iedereen is benieuwd naar de persconferentie van dinsdag en of er nieuwe maatregelen komen. Mensen hopen van ons bevestigd te krijgen dat het wel goed komt, maar wij weten het ook niet: we hebben geen kristallen bol.”

Opinie: Vakantiegedrag is vorm van overconsumeren

Prosperi merkt dat veel toeristen zich keurig aan de coronaregels houden en zelfs het dringende advies om mondkapjes te dragen in de publieke ruimte opvolgen. ,,We hoeven mensen daar niet op te wijzen bij ons in het gebouw. Dat is goed om te zien.”

Dichter bij huis

Ook in andere delen van Fryslân is de situatie vergelijkbaar met die op Ameland. Zo valt de bezetting op camping De Wâldsang eigenaar Jan Willem Russchen niet tegen. ,,De plekken voor caravans en campers zijn goed bezet en dat geldt ook voor de verhuur van onze chalets. We hadden zaterdag tien aankomsten, dus dat is heel mooi”, aldus Russchen, die vanuit Duitsland wel afzeggingen heeft ontvangen. ,,Maar dat waren er niet zoveel en die hebben we door kunnen schuiven naar het voorjaar.”

Ook op vakantiepark Iselmar - met een hotel, bungalows en een jachthaven - in Lemmer is het momenteel ‘behoorlijk druk’, zo laat Hester Blom weten. ,,Natuurlijk was het vorig jaar wel wat drukker en we zitten niet helemaal volgeboekt. Zeker omdat veel Duitsers hun reserveringen hebben geannuleerd. Daardoor zijn er verhoudingsgewijs nu wel meer Nederlanders.”

Mensen blijven door de situatie dichterbij huis. Dat merken we al het hele jaar

Blom kreeg laatst een reservering van een echtpaar uit Sneek, dat er even tussenuit wilde en voor een vakantie in Lemmer koos. ,,Mensen blijven door de situatie dichterbij huis. Dat merken we al het hele jaar.”

Drukte in Fryslân door Indian summer

Ook elders in de provincie is het nu drukker dan voorgaande jaren. ,,Wat betreft overnachtingen zit de hele regio vol", zegt Pieter Liezenga van Hotel-Eetcafé 't Dûke Lûk in Feanwâldsterwâl. Grote feesten en partijen raakte zijn bedrijf door corona kwijt en van het caféleven is weinig over.

Nieuws

menu