Dit artikel is vandaag gratis

Alleen het MCL doet mee aan de 24 uursstaking van ziekenhuispersoneel op 16 maart, andere Friese ziekenhuizen niet

Ziekenhuis MCL in Leeuwarden. Foto: Marchje Andringa

Het MCL in Leeuwarden is het enige Friese ziekenhuis waar op donderdag 16 maart gestaakt wordt. Dit blijkt uit een overzicht van de FNV. Op die dag draait het personeel een zondagsdienst, wat betekent dat alleen de spoedeisende zorg doorgaat.

De stakingsactie duurt 24 uur. Het aantal afdelingen dat meedoet aan de actie verschilt per ziekenhuis, meldt de FNV. Zo is het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen volgens de vakbond vrijwel helemaal dicht, maar doet op andere plekken enkel een deel van de afdelingen mee.

Het plan was dat ook het Antonius in Sneek mee zou doen aan de staking, maar het ziekenhuis ontbreekt in de definitieve lijst. Het Martini Ziekenhuis in Groningen doet wel mee aan de actie, net als de Treant-ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal en Isala in Meppel en Zwolle.

Toespraken

De staking was eerder al aangekondigd, maar de datum was nog niet bekend. Op de dag van de staking zijn er ‘diverse activiteiten die verschillen per ziekenhuis’, meldt de FNV. Ook zijn er diverse toespraken van aanwezige vakbondsbestuurders en ziekenhuismedewerkers.

De medewerkers eisen een beter cao-voorstel van de ziekenhuizen. De vakbonden hebben een loonsverhoging van 10 procent dit jaar plus 100 euro voorgesteld. Ook willen de bonden dat werknemers die met het ov naar hun werk gaan hun volledige reiskosten vergoed krijgen en dat de vergoeding voor gereden kilometers omhoog gaat.

Verder willen de bonden betere afspraken over werktijden en roosters. Rob Koster, onderhandelaar namens werknemersorganisatie FBZ, zegt dat medewerkers ,,willen dat er een goede cao komt voor alle zorgprofessionals. Het is de hoogste tijd dat er paal en perk wordt gesteld aan de werkdruk”.

De cao geldt voor ruim 200.000 werknemers in ziekenhuizen en revalidatiecentra.

Nieuws

menu