Jongeren moeten aandacht blijven vragen voor de klimaatcrisis, is de boodschap van Ban Ki-Moon op Campus Fryslân

Campus Fryslân was dinsdag het toneel van een conferentie over klimaatverandering, met als hoofdgast de voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon.

Ban Ki Moon spreekt op de Campus Fryslân

Ban Ki Moon spreekt op de Campus Fryslân Foto: Hoge Noorden/Jaap Schaaf

Het was dringen dinsdagochtend voor het Beursgebouw van Campus Fryslân in Leeuwarden waar de ene na de andere delegatie kwam voorrijden. De bolides van Ban Ki-Moon kwamen iets later dan verwacht: ze hadden moeten remmen bij de Afsluitdijk, toen bleek dat ze precies op hetzelfde moment Fryslân binnen kwamen rijden als de delegatie van Koning Willem-Alexander, op weg naar Bolsward om cultureel centrum De Tiid te openen. Met een kwartier vertraging kon de dialoog met hoogwaardigheidsbekleders en studenten van de campus over klimaatverandering beginnen.

Zuid-Koreaan Ban Ki-Moon kreeg in 2018 een eredoctoraat van de Rijksuniversiteit Groningen, waarvan Campus Fryslân onderdeel is, voor zijn bijdragen aan het klimaatakkoord van Parijs. De studenten, hoofdzakelijk van de bacheloropleidingen Global Responsibility & Leadership en Climate Adaptation Governance, zaten dan ook op het puntje van hun stoel toen hij hen toesprak.

Greta Thunberg

Hij refereerde aan 2019, toen hij en de wereld voor het eerst echt kennismaakten met de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. ,,Ik was zó onder de indruk toen Thunberg zei dat onze generatie bestuurders haar toekomst en dromen had afgepakt. Ik werd ter plekke boos om wat wij als generatie nagelaten hadden. Daarom roep ik de studenten hier ook op: laat van je horen. Want alleen de jeugd kan de wereld nu veranderen. Jullie zijn de toekomst.”

Ook de andere sprekers, zoals Mohamed Nasheed, de voormalige minister-president van de Malediven, en Abdul Momen, minister van Buitenlandse Zaken van Bangladesh, deden een beroep op de studenten om de wereld te veranderen. ,,We moeten onze voetafdruk verkleinen en klimaatadaptatie vergroten. Studenten zijn onze hoop op verandering”, sprak hoogleraar Patrick Verkooijen, die tevens voorzitter van Global Center on Adaptation is. In bijna alle speeches werd het recente IPCC-rapport van de Verenigde Naties aangehaald, over klimaatopwarming.

Dubbele boodschap

Het ietwat dubbele aan de boodschap van de wereldleiders aan de studenten - ‘leef je dromen, maar ruim tegelijk ook onze troep op’ - ontging de studenten Evy de Joode en Duco Pietjou niet. Beiden zijn bachelorstudent Global Responsibility & Leadership op Campus Fryslân. ,,Maar ik geloof dat het goed naast elkaar kan bestaan: je leven leven en tegelijk jezelf en je omgeving scherp houden om gedrag te veranderen”, zegt De Joode.

Ze kreeg tijdens de bijeenkomst met nog drie andere studenten korte spreektijd om haar oplossingen voor klimaatverandering aan te dragen. Dat vond ze spannend, maar ook betekenisvol. ,,Hoe vaak krijg je de kans om wereldleiders in de ogen te kijken en uit te leggen dat klimaatverandering een probleem van ons allemaal is? En dus ook dat we samen voor de oplossing staan?” Ze staat achter de boodschap dat verandering bij de jeugd begint, ,,maar dan moet er in het systeem ook iets veranderen. Waarom worden er miljarden aan coronasteun gestoken in KLM, maar wordt er nooit geïnvesteerd in milieuvriendelijk vliegen? Daar gaat toch iets mis?”

Regionaal

Duco Pietjou uit Oentsjerk vindt het belangrijk om het verschil lokaal te kunnen maken. ,,Dêrom haw ik keazen foar Campus Fryslân. Se dogge in soad foar oerheden en bedriuwen yn Fryslân. Ik wol wat ik hjir lear graach yn de regio ynsette. Bygelyks as bestjoerder fan de geastlike sûnenssoarch.”

De meest verrassende gast was misschien wel oud-profvoetballer Arjen Robben. Hij heeft zich als ambassadeur verbonden aan de Youth for Climate Adaptation-conferentie omdat hij ,,een betere wereld wil nalaten” aan zijn drie kinderen. ,,Ook wij praten aan de keukentafel over klimaatverandering en wat we zelf anders kunnen doen. Niet omdat we dat een leuk onderwerp vinden, maar omdat er nu echt iets aan de hand is in de wereld”, sprak hij.